Situaţia din Afganistan - pe agenda reuniunii miniştrilor de Externe din NATO, de săptămâna aceasta

V.R.
Internaţional / 22 martie 2021

Douglas D. Jones

Douglas D. Jones

Reuniunea de săptămâna aceasta a miniştrilor de Externe din NATO va aborda, printre alte teme, problema Afganistanului, conform afirmaţiilor făcute astăzi de însărcinatul cu afaceri Douglas D. Jones, reprezentantul permanent al SUA la NATO.

Domnia sa a spus în cadrul unui briefing online: "Există o analiză în derulare privind conformarea talibanilor la înţelegerea la care au ajuns cu SUA în 2020, pentru încetarea războiului din Afganistan. Consultările cu aliaţii au un rol important în această analiză şi ele vor continua în cadrul reuniunii din săptămâna curentă".

Amintim că, la data de 29 februarie 2020, Statele Unite şi talibanii afgani au semnat, la Doha, un acord istoric care a deschis calea pentru retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război. Conform înţelegerii, Statele Unite şi talibanii afgani vor schimba mii de deţinuţi, o acţiune destinată să stabileacă încrederea între cele două părţi.

Atunci, americanii au acceptat să înceapă imediat o retragere treptată a trupelor lor, urmând să ajungă de la aproximativ 13.000 de soldaţi la 8.600 în termen de 135 de zile. Plecarea lor a fost însă legată de respectarea de către talibani a angajamentelor lor de securitate şi de progresele în negocierile interafgane.

În schimbul acestei cereri, talibanii s-au angajat să interzică orice act de terorism în teritoriile pe care le controlează şi să iniţieze negocieri reale cu guvernul de la Kabul cu care au refuzat să discute anterior.

Douglas D. Jones a mai spus, ieri: "Aliaţii vor discuta şi despre adaptarea continuă a NATO la noile ameninţări de securitate. Totodată, două puncte speciale de pe agenda evenimentului sunt adaptarea la schimbările climatice şi relaţia SUA - China. În acest context, trebuie văzut cum afectează schimbările climatice securitatea mediului, felul în care NATO trebuie să se adapteze la aceste schimbări şi cum poate atenua propriul impact asupra mediului".

Douglas D. Jones a menţionat că preşedintele american Joe Biden s-a angajat să revigoreze alianţele SUA, începând cu NATO, iar ministrul de Externe Antony Blinken se va folosi de evenimentul din 23-24 martie ca să facă acest lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb