SITUAŢIA DIN FRANŢA - CORESPONDENŢĂ DE LA PARIS Guvernul Valls a demisionat

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2014

Guvernul Valls a demisionat

Guvernul francez a demisionat ieri, după ce ministrul Economiei, Arnaud Montebourg (socialist, ca şi premierul şi preşedintele), criticase propriul Guvern pentru că este fidel politicii "de austeritate" impusă de Germania. Declaraţiile lui Montebourg vin pe fondul unei prelungite crize a economiei franceze, criza adâncită, în opinia unor analişti, de măsurile ezitante promovate de preşedintele Francois Hollande.

Ministrul Educaţiei Benoit Hamon a pledat, la rândul său, pentru o relansare a cererii şi a criticat dur rolul Germaniei.

La 24 de ore după declaraţiile extrem de critice ale ministrului Economiei, Arnaud Montebourg, sprijinite de cele ale ministrului educaţiei, Benoit Hamon, replica a venit.

Manuel Valls, primul ministru al Franţei, care conduce cu o mână de fier, a anunţat ieri demisia guvernului său. O demisie imediat acceptată de Preşedintele Hollande care l-a însărcinat pe primul ministru francez să formeze un nou guvern a cărei componenţă va fi anunţată astăzi. Este o dovadă că cei doi şefi ai executivului francez s-au înţeles în prealabil în privinţa remediului ce trebuie dat ereziei celor doi miniştri.

Ieri dimineaţă, preşedintele Hollande şi Manuel Valls s-au întreţinut o oră şi au hotărât să adopte maniera forte pentru a pune capăt crizei.

Să amintim că cei doi miniştri recalcitranţi nu sunt singurii care au criticat politica guvernului. Mai mult, deputaţi ai majorităţii socialiste din Adunarea Naţională, denumiţi «les frondeurs», au făcut publică, de mai multe săptămâni, opinia lor critică în privinţa orientării economice a guvernului.

Noul guvern va trebui să pună în aplicare orientările pe care Preşedintele le-a definit pentru evoluţia Franţei. Este evident că cei doi opozanţi, Arnaud Montebourg şi Benoit Hamon, s-au exclus ei înşişi şi imediat din noul guvern. Astfel, de ieri dimineaţă a început un adevărat «pelerinaj» al foştilor miniştri la palatul Matignon, sediul primului ministru francez. Ei trebuie să răspundă la o întrebare fundamentală: sunt sau nu de acord cu politica economică pusă în aplicare de guvern? Un singur absent la acest ceremonial: ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, aflat în deplasare împreună cu şeful statului în insula de Sein pentru a participa la festivităţile de celebrare ale eliberării Franţei în al doilea război. Alte personalităţi politice vor participa la consultările de la Matignon, şi anume, primul secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadélis şi preşedintele Adunării Naţionale Claude Bartolone.

După cum anunţă ziarul Le Parisien, Manuel Valls ar fi dat un ultimatum Preşedintelui Hollande: «Dacă Montebourg nu pleacă din guvern, voi pleca eu».

Premierul a afirmat unui apropiat al său că «nu va fi Ayraulisat», făcând aluzie la predecesorul său care, fiind aspru criticat de miniştrii săi, nu a luat măsurile necesare. Manuel Valls a vrut să arate astfel că el nu se va mărgini la un simplu avertisment lansat miniştrilor care îl critică.

Palatul Elysée a replicat imediat la articolul din Le Parisien şi a comunicat că «între cei doi şefi ai executivului a fost un consens deplin în privinţa situaţiei şi asupra măsurilor care trebuie luate». Anturajul lui Manuel Valls a reacţionat dur la atitudinea colegului lor Arnaud Montebourg care a profitat de sărbătoarea anuală pe care a organizat-o în localitatea Frangy-en-Bresse (după ce a acordat cu o zi înainte un interviu foarte comentat în ziarul Le Monde) pentru a preciza în cuvântarea sa că a propus şi solicitat Preşedintelui Hollande şi primului ministru o schimbare majoră a politicii economice de austeritate. El a cerut, de asemenea, ca Germania şi cancelarul ei Angela Merkel să îşi schimbe politica economică. Manuel Valls a considerat însă că ministrul a mers prea departe cu criticile sale. «O linie galbenă a fost depăşită, deoarece ministrul economiei nu se poate exprima în acest fel despre politica economică franceză şi despre un partener al Franţei cum este Germania», subliniază anturajul lui Manuel Valls. După cum estimează analiştii politici de la Paris, Franşois Hollande şi Manuel Valls nu se vor limita la îndepărtarea lui Arnaud Montebourg şi a lui Benoit Hamon din guvern. Alţi miniştri contestatari sunt în vizorul lor şi circulă nume cum ar fi Christiane Taubira (ministrul justiţiei) şi Aurélie Filippetti (ministrul culturii). Anturajul lui Benoit Hamon a replicat la aceste afirmaţii: «Suntem senini şi lucrăm, nu suntem deloc într-o stare de spirit demisionară», au afirmat aceste persoane.

Este prima criză gravă de la numirea acum cinci luni a guvernului Valls, care a succedat lui Jean-Marc Ayrault după înfrângerea gravă a majorităţii socialiste la alegerile municipale din martie 2014. O criză pe care populaţia, interogată la jurnalele de actualităţi TV, o judecă aspru: «ţara arde şi baba se piaptănă» au declarat cei interogaţi. «Miniştrii pleacă, dar cine va plăti pensia lor? Bineînţeles, tot noi», au concluzionat persoanele consultate pe străzile Parisului.

Dar vom vedea mai clar astăzi, odată cu numirea noului guvern.

Notă: Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.com), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand Reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb