SITUAŢIA DIN ROMÂNIA, DEZBĂTUTĂ ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN  Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Nu faceţi paşi în sens opus în lupta anticorupţie!"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2017

Timmermans, prim-vicepreşedintele CE: "Nu faceţi paşi în sens opus în lupta anticorupţie!"

Situaţia actuală din România, generată de adoptarea recentă a ordonanţelor de urgenţă şi a proiectului de lege al Guvernului în domeniul justiţiei, a fost dezbătută ieri în Parlamentul European, prilej cu care Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a afirmat că aceste acte normative nu pot fi intrepretate decât ca "un pas înapoi în lupta anti-corupţie", drept pentru care i-a solicitat Guvernului de la Bucureşti să le reanalizeze.

Timmermans a avertizat că recentele ordonanţe de urgenţă ar putea afecta absorbţia fondurilor europene în România. Oficialul european a subliniat: "Vă rog, nu faceţi paşi în sens opus. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie. (...) România se află pe ultima sută de metri a lungului maraton împotriva corupţiei".

La dezbaterea de ieri, Barbara Spinelli, reprezentant al Grupul Confederal al Stângii Unite Europene, a afirmat:

"Cei corupţi spun, în general, că este vorba de interferenţe în justiţie, aşa este şi în ţara mea. Şi în Italia se adoptă decrete pentru a-i scăpa pe politicienii corupţi. Protestele din România ne amintesc că societatea şi presa sunt puteri în stat care trebuie să echilibreze balanţa".

Eurodeputaul român Monica Macovei, din grupul conservatorilor, a denunţat recentele acte normative adoptate de Guvern, considerând că acestea sunt menite să-i scape de dosare pe politicienii corupţi din Romania.

În schimb, Norica Nicolai, eurodeputat ALDE, a afirmat că situaţia din România este doar o încercare de înlăturare a actualului guvern. Domnia sa a declarat: "Astăzi, la Bucureşti, asistăm de fapt la o încercare de răsturnare a puterii politice alese. Statul român este motivat să lupte împotriva corupţiei. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi.

România este un partener credibil al UE, nu aş vrea să punem în discuţie această credibilitate sub un pretext pur politic. Nu putem, în numele unei bătălii corecte, legitime, să schimbăm o putere politică prin mijloace neoneste".

Judith Sargentini, din Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, a spus că protestele din ultimele zile din ţara noastră arată că fenomenul corupţiei este începutul putrezirii sistemului, iar Roberta Metsola, din Grupul Partidului Popular European, a afirmat că "eforturile depuse de România au înregistrat un regres, iar lupta împotriva corupţiei trebuie să devină importantă".

Eurodeputatul român Maria Grapini, din Grupul socialiştilor, a pus sub semnul întrebării corecta informare a membrilor Parlamentului European despre situaţia din România. Domnia sa i s-a adresat prim-vicepreşedintelui CE, Timmermans: "M-aţi dezamăgit. Dacă dumneavoastră corelaţi ceea ce se întâmplă în România cu acordarea fondurilor europene, cred că MCV a fost un mecanism de discreditare a României. Hai să lăsăm guvernul să-şi facă treaba, justiţia să funcţioneze".

Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al Grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, a spus că grupul din care face parte va trimite o misiune pentru evaluarea situaţiei din România. Acesta a menţionat că situaţia din România va fi discutată pe larg în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb