Situaţia politică influenţează negativ cursul de schimb

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 octombrie 2010

Riscurile politice au adus întotdeauna volatilităţi mari şi deprecieri ale leului, mai ales când s-au concretizat în situaţii precum moţiuni de cenzură, demersuri pentru suspendarea preşedintelui, sunt de părere analiştii din piaţa bancară.

Pe fondul instabilităţii politice, a existat o serie de speculaţii pe curs, chiar anul acesta, ne-a precizat un analist.

Majoritatea specialiştilor sunt de părere că moneda naţională se va deprecia la 4,3 lei pentru un euro, la finele acestui an. Aceştia consideră că leul ar trebui să fie şi mai slab deoarece situaţia economică a ţării noastre este încă precară.

La polul opus, un leu mai tare este în dezavantajul exportatorilor, care s-ar putea confrunta cu pierderi, pe fondul deprecierii cursului de schimb.

Analiştii ING Bank subliniază că BNR a susţinut cursul, încă de la declanşarea crizei (septembrie 2008), calculele acestora indicând un volum al intervenţiilor valutare de 11 miliarde euro. "Acest calcul ar sugera că BNR ar putea continua să protejeze leul", sunt de părere analiştii ING, adăugând că lucrurile s-ar putea complica în mod substanţial în câţiva ani, cu excepţia cazului în care situaţia globală şi locală se îmbunătăţeşte semnificativ, atunci leul ar putea să se deprecieze, în acelaşi timp cu o scădere semnificativă a rezervelor valutare (începând cu anul 2012 ţara noastră trebuie să ramburseze împrumuturi de la FMI şi Comisia Europeană).

Sentimentul pozitiv de pe pieţele valutare din regiune este indus de aprecierea euro în raport cu dolarul american, pe fondul aşteptărilor jucătorilor privind achiziţiile de active ce ar urma să fie realizate de către Fed.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In perioada analizata, sept 2008-sept 2010 inclusiv PIB cumulat a fost de 1.046,51mld lei sau 252,52 mld EUR conform comisiei nationale de prognoza, ceea ce corespunde unui curs mediu de 4,1442 lei/EUR. Tot in aceeasi perioada deflatorul PIB a fost de 6,02 % ceea ce inseamna ca cei 11 mld EURO vanduti de BNR, care inseamna 4,36% din PIB, au fost destinati emisiunii monetare de acoperire a cresterii generale a preturilor din economie, inclusiv a bunurilor de capital

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb