SLABBERT, NEPI: "Suntem interesaţi de preluarea Promenada Mall"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 23 septembrie 2014

"Suntem interesaţi de preluarea Promenada Mall"

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) este în proces de due-diligence pentru achiziţia mallului Promenada din Bucureşti, o investiţie iniţială de 130 de milioane de euro, ne-a declarat, ieri, Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI.

Domnia sa ne-a precizat: "Suntem interesaţi de preluarea Promenada Mall de la Raiffeisen evolution şi avem resursele financiare necesare pentru o astfel de achiziţie, dar finalizarea acestui proces nu depinde numai de noi, ci şi de cei care vând".

Surse din piaţa imobiliară susţin că, pe lângă NEPI, ar mai fi interesaţi de Promenada şi alţi investitori, printre ei aflându-se şi omul de afaceri Ioannis Papalekas, cel care construieşte exact lângă mall clădirea de birouri Bucharest One. Un alt investitor interesat ar fi GTC, potrivit surselor imobiliare, care deţine complexul de birouri City Gate din Bucureşti şi centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău.

Surse din piaţa imobiliară susţin că Promenada este mai mult un "food mall", frecventat de angajaţii companiilor ce sunt prezente în zonă, respectiv Aviaţiei - Barbu Văcărescu.

Promenada Mall a fost deschis anul trecut de Raiffeisen evolution, fiind ultima fază a proiectului Floreasca City, o investiţie de 300 de milioane de euro, care cuprinde şi două clădiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower.

La acea vreme, Markus Neurauter, managing director Raiffeisen evolution, declara: "Suntem dezvoltatori, adică dezvoltăm un proiect, îl închiriem şi apoi vrem să-l vindem cât mai repede ca să avem bani pentru alte proiecte. Vom păstra în proprietate Promenada Mall pentru o perioadă şi apoi vom vedea. Am primit oferte, dar nu avem niciun plan de vânzarea a proiectului în următoarele luni".

Sursele ne-au spus că Raiffeisen evolution ar fi dispusă să vândă Promenada cu circa 150 de milioane de euro. Suma reprezintă inclusiv preluarea sau stingerea creditului de 95 milioane de euro pe care Raiffeisen evolution l-a contractat de la Raiffeisen Bank pentru dezvoltarea centrului comercial.

Centrul comercial este amplasat la intersecţia dintre Calea Floreasca, Şoseaua Pipera şi Barbu Văcărescu, o zonă dominată în special de clădiri de birouri, construite mai ales în ultimii cinci ani.

Promenada Mall are o suprafaţă închiriabilă de 35.000 de metri pătraţi, iar la data deschiderii era ocupat în proporţie de 95%, fiind structurat în 140 de magazine şi 1.300 de locuri de parcare subterane.

În ţara noastră, NEPI are un portofoliu de active evaluate, la 30 iunie, la 1,2 miliarde euro, faţă de 700 milioane euro în perioada similară a anului trecut. În prezent, NEPI gestionează în România centre comerciale precum Ploieşti Shopping City, City Park Constanţa, Promenada Mall Brăila, Galaţi Shopping City, Retail Park Auchan Piteşti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, Braşov Strip Mall, dar şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview Bucureşti şi City Business Centre Timişoara.

Pe 16 octombrie, fondul de investiţii urmează să inaugureze Shopping City Târgu Jiu, primul centru comercial de tip mall din judeţul Gorj.

Surse imobiliare: "Raiffeisen Property nu ar refuza o ofertă bună pentru Sky Tower"

Sursele imobiliare ne-au declarat că şi clădirea de birouri Sky Tower ar putea fi vândută, dacă Raiffeisen Property International Holding ar primi o ofertă convenabilă.

"Investiţia iniţială în Sky Tower a fost de circa 120-130 milioane de euro. Dacă cineva ar oferi 150 de milioane de euro, cred că ar fi o ofertă avantajoasă", ne-au spus, ieri, surse imobiliare apropiate situaţiei.

În prezent, birourile din Sky Tower sunt ocupate în proporţie de 50%, ceea ce reprezintă foarte puţin raportat la nivelul pieţei, conform surselor menţionate.

Cu o înălţime de 137 de metri şi 37 de etaje, clădirea Sky Tower este cea mai înaltă din Bucureşti şi din ţară, având o suprafaţă închiriabilă totală de 41.200 de metri pătraţi.

Primul chiriaş al Sky Tower a fost Raiffeisen Bank care, în prezent, ocupă şapte etaje şi 7.000 de metri pătraţi, aici lucrând circa 1.700 de angajaţi.

Clădirea de birouri dispune, la etajele 35 şi 36, de 1.060 de metri pătraţi pentru săli de conferinţe şi de 1.200 mp pentru skybar, iar pentru cafenele şi terase pot fi închiriaţi aproximativ 460 de metri pătraţi.

Raiffeisen evolution a cumpărat în anul 2005 terenul de patru hectare pe care este construit acum Floreasca City, care a aparţinut Fabricii de Elemente pentru Automatizare (FEA). Compania mai deţine un teren de 10 hectare în sectorul 1 al Capitalei, amplasat pe strada Străuleşti, lângă proiectul Petrom City. În 2008, compania anunţa că vrea să construiască locuinţe. Totodată, dezvoltatorul austriac mai are în portofoliu un teren de 3 hectare în Baloteşti, unde, de asemenea, intenţiona să dezvolte locuinţe.

Raiffeisen evolution project development este o societate de dezvoltare imobiliară cu sediul central în Viena şi care activează în Austria şi în Europa Centrală şi de Est. Portofoliul Raiffeisen evolution cuprinde clădiri rezidenţiale şi de birouri, dar şi hoteluri, centre comerciale, centre specializate de retail, precum şi proiecte multifuncţionale.

Raiffeisen Holding Viena, Strabag şi Uniqua Insurance deţin fiecare câte 20% din Raiffeisen evolution, iar Raiffeisen Central Bank (RZB) restul de 40%, potrivit Mediafax.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb