"Smithfield" afirmă că la fermele din Arad nu s-a depistat pesta porcină

A.D.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 august 2007

"Smithfield" afirmă că la fermele din Arad nu s-a depistat pesta porcină

Virusului pestei procine nu a fost detectat în fermele deţinute de compania Smithfield în judeţul Arad, se arată în-tr-un comunicat al Smithfield România. Compania Smithfield a fost notificată oficial de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că analizele de laborator au infirmat prezenţa virusului pestei porcine.

"Compania continuă să colaboreze îndeaproape cu agenţiile guvernamentale pentru a controla şi elimina focarele. În momentul de faţă, compania se concentrează asupra distrugerii şi neutralizării animalelor din cele două ferme afectate, sub îndrumarea reprezentanţilor autorităţilor. Se pun la punct procedurile specifice de eutanasiere şi eliminare a animalelor vii din cele două ferme", precizează conducerea companiei.

Smithfield ar putea beneficia de despăgubiri din partea statului, pentru porcii sacrificaţi ca urmarea a declanşării unui focar de pestă porcină clasică (PPC) în fermele proprii de la Cenei şi Igriş, judeţul Timiş. Până în momentul de faţă, Smithfield Ferme nu a depus o cerere în acest sens, deoarece bilanţul animalelor sacrificate nu s-a încheiat, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Timiş, prof. Paul Pârşan. Firma a sacrificat 7.030 de porci, alţi aproape 40.000 urmând să intre în procedura de eutanasiere prin electrocutare.

Compania a anunţat că a deschis o anchetă internă pentru a afla de ce unele dintre propriile ferme din judeţele Arad şi Timiş funcţionau fără autorizaţie, a anunţat compania, fără a oferi însă prea multe detalii până la finalizarea anchetei. În paralel şi autorităţile sanitare veterinare au demarat propriile investigaţii, în urma depistării unor focare de pestă porcină în două ferme ale aces-tei companii.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, doar 11 ferme din cele 25 deţinute în Timiş funcţionau legal, restul fiind doar înregistrate, dar fără autorizaţii sau în curs de înregistrare. În ilegalitate au fost descoperite şi cele 7 ferme din Arad ale companiei. Compania Smithfield are în România 33 de ferme, 25 în judeţul Timiş, 7 în Arad şi una în Bihor, efectivul total de porcine fiind de 486.000.

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş afirmă că pentru această situaţie apă-rută în judeţul Timiş nu pot fi trase la răspundere ofi-cialităţile. Smithfield este cel mai mare crescător de porci şi procesator din lume. Com-pania americană este prezentă pe piaţa românească din 2004, în urma achiziţionării fostului combinat Comtim din Ti-mi-şoara. Compania are un plan de investiţii de peste 850 de milioane de dolari în România, în urmatorii 10 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb