SNB va menţine ratele negative ale dobânzilor pentru a preveni aprecierea excesivă a francului elveţian

Mina Irina
Internaţional / 15 ianuarie 2017

SNB va menţine ratele negative ale dobânzilor pentru a preveni aprecierea excesivă a francului elveţian

Ratele negative ale dobânzilor rămân fundamentale pentru politica monetară stabilită de Banca Naţională a Elveţiei (SNB), prevenind orice apreciere excesivă a francului elveţian, a afirmat astăzi Fritz Zurbruegg, vicepreşedintele SNB, într-un interviu acordat săptămânalului NZZ am Sonntag, transmite Reuters.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a început să majoreze gradual ratele dobânzilor dar nivelul redus al inflaţiei din zona euro face puţin probabilă o creştere în viitorul apropiat a dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Fritz Zurbruegg a explicat, potrivit Agerpres: "Majorarea ratelor dobânzii în SUA reprezintă un semn pozitiv şi arată că perspectivele economice s-au îmbunătăţit. Pentru noi, oricum, Europa este mult mai importantă şi BCE încă nu şi-a normalizat politica monetară. Este important pentru noi să menţinem diferenţa faţă de ratele dobânzii din zona euro".

Acesta a adăugat că intervenţia pe pieţele valutare reprezintă o parte integrală din abordarea SNB menită să ţină sub control aprecierea francului elveţian, deşi banca nu publică detaliile privind intervenţiile.

Deţinerile de valută ale SNB au urcat anul trecut la aproximativ 645 de miliarde de franci elveţieni, un nivel similar cu cel al economiei ţării. Dar nu există presiuni asupra Băncii Elveţiei să-şi reducă rezervele, a declarat vicepreşedintele SNB.

Zurbruegg a apreciat: "Atât timp cât nu poate fi exclusă posibilitatea ca reducerea rezervelor valutare să aibă un impact negativ asupra politicii monetare a SNB, cu certitudine nu vom începe reducerea rezervelor".

În decembrie, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi şi-a menţinut disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare dacă va fi necesar.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achiziţiile de valută pentru a slăbi francul şi a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb