Solidaritatea cibernetică: Acordul dintre PE şi Consiliul UE, o nouă bornă pentru rezistenţa cibernetică a Europei

R.S.
Internaţional / 6 martie 2024

Solidaritatea cibernetică: Acordul dintre PE şi Consiliul UE, o nouă bornă pentru rezistenţa cibernetică a Europei

Acordul la care au ajuns astăzi PE şi Consiliul Uniunii Europene asupra Regulamentului privind solidaritatea cibernetică în Uniunea Europeană stabileşte o nouă bornă pentru rezistenţa cibernetică a Europei, a declarat miercuri secretarul de stat belgian pentru afaceri digitale, Mathieu Michel, în numele preşedinţiei Consiliului UE, relatează Agerpres.

Potrivit oficialului belgian, acordul va consolida capacităţile UE şi ale statelor membre de a preveni ameninţările sau incidentele cibernetice de mare amploare, de a răspunde la ele şi de a se redresa în urma lor, conform sursei citate.

Regulamentul va consolida solidaritatea la nivelul Uniunii pentru a detecta, a se pregăti pentru şi a răspunde mai bine la ameninţările şi incidentele cibernetice. El vine într-un moment crucial pentru securitatea cibernetică a UE, deoarece peisajul ameninţărilor cibernetice din UE continuă să fie afectat de evenimente geopolitice, potrivit Agerpres.

O primă componentă a regulamentului privind solidaritatea cibernetică este instituirea unui sistem european de alertă privind securitatea cibernetică, constând într-o reţea de centre cibernetice naţionale şi transfrontaliere, care vor mobiliza instrumente şi infrastructuri de ultimă generaţie, precum inteligenţa artificială şi analiza avansată a datelor, pentru a detecta rapid ameninţările şi incidentele cibernetice, informează sursa citată.

În al doilea rând, regulamentul creează un mecanism pentru situaţii de urgenţă în domeniul securităţii cibernetice, care va spori capacităţile de pregătire şi de răspuns la incidentele cibernetice semnificative şi de mare amploare, scrie Agerpres.

În fine, va fi creat un mecanism european de analizare a incidentelor de securitate cibernetică pentru a examina şi a evalua incidentele semnificative sau de mare amploare după producerea acestora, cu scopul de a oferi recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei UE în materie de securitate cibernetică.

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică va spori finanţarea acţiunilor în domeniul securităţii cibernetice din cadrul programului Europa Digitală pentru perioada 2025-2027.

De asemenea, Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord cu privire la modificarea Regulamentului privind securitatea cibernetică, ceea ce deschide posibilitatea de a adopta sisteme europene de certificare pentru serviciile de securitate gestionate, menţionează sursa.

Modificarea va contribui la crearea unui cadru pentru stabilirea unor furnizori de încredere în rezerva UE pentru securitate cibernetică, în baza Regulamentului privind solidaritatea cibernetică.

La 18 aprilie 2023, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament ce cuprindea măsuri pentru consolidarea solidarităţii şi a capacităţii UE de a detecta ameninţări şi incidente cibernetice, de a se pregăti pentru acestea şi de a răspunde la ele (aşa-numita Cyber Solidarity Act, adoptată în 2019), conform Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb