Aprecierea monedei naţionale va avea cel mai puternic impact restrictiv asupra activităţii economice din industrie şi construcţii, apreciază managerii chestionaţi în cadrul sondajului de conjuctură pe luna iulie, realizat de Banca Naţională a României (BNR). Ramurile cele mai afectate vor fi industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari şi industria textilă, de confecţii, pielărie şi încălţăminte.
Cea de-a doua cauză de frânare a producţiei este insuficienţa cererii. Influenţa acesteia va fi resimţită mai ales de companiile de edituri, poligrafie şi reproducere a înregistrărilor pe suporţi, dar şi de cele din industria chimică, de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice, din industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV, din industria alimentară, a băuturilor şi a produselor din tutun şi din sectorul construcţiilor.
Activitatea economică va fi negativ influenţată şi de blocajul financiar, mai ales în construcţii, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV şi sectorul extractiv. În privinţa impactului limitativ exercitat de nivelul ridicat al dobânzilor bancare, ponderea respondenţilor care au indicat această cauză este de circa 4% din total, semnalată de 10-11% dintre companiile din industria de prelucrare a lemnului, industria mijloacelor de transport şi din sectorul construcţiilor. Conform sondajului, dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime vor întâmpina numai 2% dintre companiile analizate, principala ramură afectată fiind industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi aparate radio-TV.