Mai mult de jumătate dintre români, respectiv 56%, consideră că principalul motiv pentru care oamenii politici din România au ales să intre în politică este că vor să cîştige bani, iar numai 7% cred că acest motiv este dorinţa de a face ceva bun pentru oameni şi ţară, relevă un sondaj INSOMAR efectuat în perioada 18-23 ianuarie 2006.
De asemenea, 26% dintre respondenţi au indicat dorinţa de putere ca motivaţie pentru oamenii politici, iar 9% cred că aceştai vor să îşi facă prin această ocupaţie mai multe relaţii în societate.
Totodată, 71% dintre români consideră că oamenii de afaceri care aleg cariera politică trebuie să renunţe complet la afaceri, iar 29% cred că această renunţare este necesară în mai mică măsură. Potrivit aceluiaşi sondaj, 70% dintre români nu cred că în politică ajung doar oameni cu calităţi deosebite, iar numai 30% consideră contrariul.
Sondajul menţionat a evidenţiat că 47% dintre români cred că cei mai mulţi oameni de afaceri pot fi întîlniţi în cadrul Partidului Social Democrat (PSD), 27% au indicat Partidul Naţional Liberal (PNL), 14% au răspuns Partidul Democrat (PD), 4% au spus Partidul Conservator (PC), iar numai cîte 3% au ales Partidul România Mare (PRM) şi Partidul Noua Generaţie (PNG). În ceea ce priveşte capacitatea unui bun om de afaceri de a fi oricînd şi un bun politician, 47% dintre romîni cred în aceasta, iar 52% nu sunt de acord cu această afirmaţie. În schimb, 58% dintre români cred că politicienii care au făcut mari averi din această ocupaţie nu pot fi oricînd şi foarte buni oameni de afaceri, iar 43% cred că acest gen de oameni politici s-ar descurca şi în afaceri.
• Majoritatea românilor cred că Justiţia este influenţată politic
Peste trei sferturi (78%) dintre români consideră că Justiţia din România este influenţată politic, arată un sondaj de opinie realizat de INSOMAR. Doar 4% dintre respondenţi consideră că Departamentul Naţional Anticorupţie are o activitate foarte bună, iar 31% destul de bună, în timp ce 31% nu prea bună, iar 18 % foarte slabă/deloc bună.
În ceea ce priveşte Parchetul General al României, 2% dintre cei intervievaţi consideră că are o activitate foarte bună, 26% destul de bună, în timp ce 33% o consideră nu prea bună, iar 19% foarte slabă/deloc bună. 2% din respondenţi apreciază că activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este foarte bună, iar 23% destul de bună, în timp ce 33% o consideră nu prea bună, iar 21 % foarte slabă/deloc bună.