Companiile imobiliare estimează, pentru al treilea trimestru al acestui an, o scădere a chiriilor şi a valorii activelor imobiliare pe piaţa românească, dar au aşteptări optimiste legate de interesul chiriaşilor şi al investitorilor pentru România, potrivit unui sondaj al The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), preluat de Mediafax.
Sondajul a fost realizat în perioada 3-27 iunie, în rândul companiilor internaţionale şi al firmelor locale din sectorul imobiliar cărora li s-a cerut să previzioneze condiţiile de pe piaţă din următoarele trei luni faţă de trimestrul anterior. La sondaj au participat aproape 890 de companii şi au fost analizate pieţele de birouri, de retail şi cea industrială.
Aşteptările privind evoluţia chiriilor şi a valorii activelor sunt negative în jumătate din ţările din Europa, previziunile legate de Grecia, Portugalia şi Irlanda fiind cele mai pesimiste pentru următorul trimestru.
Pentru România, companiile sunt pesimiste vizavi de evoluţia valorii activelor pe segmentul de birouri şi de reducerea chiriilor la spaţiile de retail şi de birouri, unde se aşteaptă la scăderi. Pentru proiectele industriale de pe piaţa locală, sondajul relevă un optimism în ceea ce priveşte evoluţia chiriilor.
În ceea ce priveşte activitatea de investiţii, companiile intervievate au indicat o creştere a interesului investitorilor mai ales pentru clădiri de birouri şi industriale de pe piaţa românească, sectoare care vor atrage şi un număr mai mare de chiriaşi în următoarele trei luni.
"Studiul pentru trimestrul al doilea continuă să contureze o imagine mixtă a Europei, cu pieţe puternice în Europa Centrală şi de Est compensate de slăbiciuni severe în alte arii. Cei mai slabi performeri tind să fie < ţările periferice >, care se confruntă cu probleme economice grave, cu creşteri limitate sau fără creşteri, cu şomaj în urcare şi cu o continuare a crizei datoriilor suverane - Grecia, Irlanda şi Portugalia", se arată în raportul RICS.
Pe ansamblu, sondajul relevă o cerere a chiriaşilor în creştere, pentru următorul trimestru, în 13 din 18 ţări luate în considerare, aşteptările cele mai optimiste în acest sens, dar şi de evoluţia chiriilor, fiind legate de Rusia.
Potrivit datelor companiilor imobiliare, piaţa românească nu a mai evoluat spectaculos în ultimul an, în ceea ce priveşte chiriile sau randamentele activelor imobiliare, indicatori care s-au depreciat puternic, începând cu sfârşitul anului 2008.