SOREC: Economia României din ultimii doi ani - un dezastru

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2011

"Statul expandează masa monetară fără discernământ", declară Cristian Păun, director executiv SOREC.

"Statul expandează masa monetară fără discernământ", declară Cristian Păun, director executiv SOREC.

Economia României din ultimii doi ani este un dezastru, şi am rămas mult în urma vecinilor noştri care au refuzat ajutorul Fondului Monetar Internaţional, a declarat, ieri, Cristian Păun, director executiv al Societăţii Române de Economie (SOREC).

"La un moment dat, am fost supărat într-un context când s-a anunţat faptul că Ungaria renunţă la serviciile Fondului Monetar Internaţional. Întâmplător, eram în Ungaria în interes turistic şi beneficiam de nişte servicii turistice impecabile. În Româ-nia, tot felul de specialişti au început să urle şi să spună că nu-i nimic că au renunţat ungurii la FMI, o să vadă ei ce o să păţească! Sigur o să pice economia Ungariei, sigur o să fie o problemă. Dacă ne uităm puţin la economia României, cel puţin în ultimii doi ani, sesizăm un dezastru total. Din păcate, noi, cu FMI-ul, am rămas mult în urma vecinilor noştri, inclusiv a vecinilor bulgari, care, la rândul lor, au refuzat acest ajutor", a afirmat Păun, citat de Agerpres.

Specialistul a adăugat că, la ora actuală, statul român extinde masa monetară fără discernământ, în timp ce Banca Centrală continuă să tipărească monedă fără vreun criteriu obiectiv.

"Statul, fără să ne spună de ce o face, fără să existe vreun criteriu economic, expandează masa monetară fără discernământ. Româ-nia este şi ea, oarecum, implicată în acest joc din două puncte de vedere: pe de o parte pentru că Banca Centrală este în continuare o instituţie a statului şi produce bani la fel cum produce orice bancă centrală din lume, iar pe de altă parte România este angrenată prin liberalizarea contului de capital într-un context global, şi importă foarte mult moneda produsă de alţii, aceasta producând la rândul ei, efecte asupra economiei. Practic, statul prin cre-area băncilor centrale, care au legalizate rezerva fracţionară, este singurul care tipăreşte monedă la ora actuală, şi o face fără ca să exis-te vreun criteriu obiectiv în spatele acestei acţiuni", a explicat Cris-tian Păun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb