Spania a naţionalizat parţial "Bankia"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 mai 2012

"Bankia" a luat naştere prin fuziunea a şapte case de economii din Spania, conduse de "Caja Madrid".

"Bankia" a luat naştere prin fuziunea a şapte case de economii din Spania, conduse de "Caja Madrid".

Guvernul Spaniei a naţionalizat parţial "Bankia" SA, a patra instituţie de credit din ţară, urmărind astfel să înlăture temerile referitoare la capacitatea statului de a stabiliza sectorul financiar.

Statul va deţine 45% din "Bankia", ca urmare a preluării controlului companiei-mamă a băncii, BFA, prin conversia în acţiuni a unui ajutor de stat de 4,47 miliarde de euro acordat anterior, conform anunţului băncii centrale de la Madrid. Banca Spaniei trebuie să aprobe conversia.

Ministerul Economiei din Spania a apreciat că naţionalizarea "Bankia" a fost primul pas necesar pentru asigurarea solvabilităţii acestei bănci şi pentru liniştea deponenţilor.

"Bankia" controlează 10% din depozitele constituite în sistemul bancar al Spaniei, fiind cea mai mare dintre cele opt bănci salvate de guvernul de la Madrid, în ultimii ani.

"Bankia este o entitate solvabilă, care continuă să opereze în mod absolut normal, iar clienţii săi nu trebuie să aibă niciun motiv de îngrijorare", conform băncii centrale.

Potrivit aşteptărilor, statul va asigura "Bankia" fonduri suplimentare de până la zece miliarde euro, însă unii analişti consideră că banca ar putea avea nevoie de mai mulţi bani.

"Bankia" şi BFA au, împreună, o expunere combinată de 51,5 miliarde euro pe sectorul imobiliar din Spania, în timp ce "Banco Santander", cea mai mare bancă din ţară, are o expunere de 32 miliarde euro, potrivit societăţii de cercetare "CA Cheuvreux". Sectorul bancar din Spania are, în urma prăbuşirii pieţei imobiliare, active toxice de 184 miliarde euro.

Guvernul de la Madrid va anunţa, astăzi, programul privind "curăţarea" sistemului bancar din ţară, iar potrivit aşteptărilor, Executivul le va cere instituţiilor de credit să-şi constituie provizioane adiţionale de cel punţin 30 miliarde euro pentru creditele neperformante din sectorul imobiliar.

Jose Ignacio Goirigolzarri, noul preşedinte al "Bankia", s-a întâlnit miercuri seara cu board-ul BFA, care deţine 45% din bancă, recomandând preluarea de către stat a unei participaţii directe la instituţia de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb