Spania introduce plafoane pentru datoriile regiunilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2012

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani - cele de referinţă - a atins recordul maxim istoric de 7,75% la data de 25 iulie.

Randamentul obligaţiunilor spaniole cu scadenţa la zece ani - cele de referinţă - a atins recordul maxim istoric de 7,75% la data de 25 iulie.

Cele 17 regiuni semi-autonome din Spania vor trebui să respecte anumite plafoane de datorii începând cu acest an, măsura fiind parte a încercărilor premierului Mariano Rajoy de a convinge că această ţară europeană poate evita un nou plan de salvare.

"Ne vom conforma cu toţii obiectivelor de deficit bugetar", a declarat ministrul de Finanţe de la Madrid, Cris­tobal Montoro, după o întâlnire cu şefii finanţelor din cadrul celor 17 administraţii regionale. Mai mulţi reprezentanţi regionali au afirmat apoi că noile reguli introduse de guvernul central îi vor forţa să extindă măsurile de austeritate.

Plafoanele impuse de Spania în privinţa datoriilor administraţiilor regionale reprezintă, în medie, 15,1% din PIB-ul pe acest an, respectiv 16% din PIB-ul estimat pe 2013. Adminis­traţiile regionale au un grad de îndatorare de 13,1% din PIB şi un deficit de 3,3% din PIB, potrivit datelor de la sfârşitul anului trecut.

Autorităţile regionale administrea­ză, în Spania, peste o treime din cheltuielile publice şi sunt considerate responsabile în mare măsură pentru derapajul fiscal de anul trecut al guvernului central, care a depăşit ţinta de deficit asumată.

Deficitul bugetar al Spaniei a fost de 8,9% din PIB anul trecut, aproape neschimbat faţă de nivelul din 2010.

În cele şapte luni de mandat, guvernul Rajoy a acordat în repetate rânduri ajutoare de urgenţă administraţiilor regionale, ca să prevină un faliment. Madridul a transferat fonduri către regiuni şi a obţinut credite bancare de 41 miliarde euro pentru susţinerea autorităţilor regionale.

Guvernul spaniol a obţinut o linie de finanţare de 100 de miliarde euro de la statele din zona euro pentru recapitalizarea băncilor din ţară, iar Rajoy încearcă să evite un pachet de "bailout", condiţionat de măsuri dure de austeritate şi alte elemente caracteristice acordurilor cu creditorii internaţionali.

Catalonia, regiunea cu cea mai mare contribuţie la economia Spaniei, respectiv regiunea cea mai îndatorată, va trebui să ţină povara datoriei într-o limită de 22,81% din PIB în acest an şi de 23,6% în 2013, a declarat Antonio Beteta, viceministru pentru administraţia publică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb