Spania reduce salariile din sectorul public cu 5%

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 mai 2010

13.000 de funcţionari publici îşi pierd posturile

Premierul socialist al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a anunţat, ieri, mai multe măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar, printre care diminuarea, în medie, cu 5% a salariilor din sectorul public, începând cu luna iunie, respectiv îngheţarea acestor remuneraţii anul viitor, şi eliminarea a 13.000 de posturi de funcţionari publici.

"Guvernul a decis să reducă, în medie, cu 5% salariile personalului din sectorul public, începând cu luna iunie 2010, şi să le îngheţe în 2011", a declarat Zapatero.

Reducerea salariilor funcţionarilor publici face parte dintr-un pachet de măsuri suplimentare de austeritate pe care guvernul îl va adopta pentru diminuarea deficitului public, care a urcat la 11,2% din PIB în 2009. Noile măsuri vor fi aprobate de guvern la finele acestei săptămâni.

În luna ianuarie, executivul spaniol a prezentat un program, de 50 de miliarde euro, care presupunea reducerea deficitul bugetar la 3% din PIB până în 2013 şi până săptămâna trecută, promitea că nu va adopta măsuri suplimentare.

Noile măsuri, care însumează 15 miliarde euro, vor fi aplicabile timp de doi ani.

Oficialul spaniol a anunţat, tot ieri, că nu va mai fi plătit ajutorul de 2.500 de euro acordat la naşterea unui copil, pensiile vor îngheţa, iar investiţiile publice vor scădea cu 6 miliarde euro în perioada 2010-2011.

"Le vom cere tuturor un efort mai mare: atât societăţii spaniole, cât şi guvernului", a afirmat Zapatero, adăugând: "Obiectivul nostru este să contribuim la stabilitatea noastră financiară, respectiv la cea a zonei euro".

Săptămâna trecută au apărut zvonuri potrivit cărora Spania ar avea nevoie de un ajutor de 280 de miliarde euro, urmând exemplul Greciei, însă Fondul Monetar Internaţional a anunţat că nu există niciun adevăr în aceste speculaţii.

"Lloyds": euro la 1,25 dolari în câteva zile

Euro îşi va relua declinul, iar în câteva zile este posibil să ajungă la 1,25 dolari, anticipează "Lloyds Banking Group" Plc, cel mai mare creditor ipotecar britanic. Potrivit "Lloyds", evoluţia monedei unice nu va fi "prea influenţată" de pachetul de salvare de 1.000 de miliarde dolari stabilit de UE şi FMI pentru zona euro. "Guvernele europene trebuie să-şi reducă deficitele, iar unele vor avea mai mult succes decât altele", spun cei de la "Lloyds", arătând că aceste măsuri vor influenţa dinamica monedei unice.

Ieri dimineaţă, la Londra, euro avea un curs de 1,2695 dolari, cu 0,3% mai mare decât în ziua anterioară.

Aurul, la preţ record

Preţul aurului a urcat, ieri, până la un nivel maxim istoric la bursele din New York şi Londra, în condiţiile în care investitorii speculează că sprijinul financiar internaţional pentru ţările europene îndatorate va devaloriza monedele acestora.

Preţul aurului cu livrare în iunie a crescut cu 25,10 dolari (2,1%), la recordul de 1.245,40 dolari uncia pe piaţa din New York. În jurul orei 7:50 a.m., preţul era de 1.239,40 dolari uncia.

La Londra, preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu 0,5%, la 1.239,05 dolari/uncie.

Recordul anterior în materie a fost stabilit în decembrie 2009, când preţul aurului depăşea 1.226 dolari uncia.

Anul acesta, cotaţia aurului a urcat cu 13%, 2010 putând fi al zecelea an consecutiv de creştere pentru metalul preţios. În opinia analiştilor, cotaţia metalului galben ar putea ajunge, peste trei ani, la 1.800 de dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb