Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care produce 40% din ţiţeiul mondial, va decide, în reuniunea din această săptămână, să-şi păs-treze nivelul actual de producţie, spun analiştii, argumentând că preţul petrolului se va menţine la peste 65 de dolari barilul până la finele anului.
Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg News, la data de 31 august, notează că 100% din traderii, brokerii şi analiştii chestionaţi au anticipat că OPEC va vota pentru menţinerea cotelor actuale de producţie la reuniunea ce va avea loc la Viena, astăzi. Chiar şi unii oficiali din Iran şi Nigeria au declarat, în ultimele trei săptămâni, că membrii OPEC ar trebui să-şi păstreze cota de 28 milioane de barili pe zi.
Reuniunea OPEC vine într-un moment în care cererea de petrol s-a diminuat la nivel mondial din cauza preţurilor mari de pe piaţa de profil. În această situaţie, numeroşi politicieni au cerut reducerea dependenţei de petrolul OPEC. În plus, Iranul, Venezuela, Nigeria şi Indonezia, state OPEC, nu au reuşit să producă atât cât şi-au planificat. Ca să acopere aceste lip-suri, Arabia Saudită, cel mai mare producător din cadrul OPEC, şi-a depăşit cota oficială. În august, Arabia Saudită a produs 9,38 milioane de barili pe zi, potrivit cifrelor Bloomberg, ceea ce înseamnă cu aproape 9,1 milioane peste cota sa.
"OPEC va analiza piaţa, bucurându-se de ceea ce se întâmplă", consideră Leo Drollas, director executiv adjunct în cadul Centrului pentru Studii Energetice Globale. În opinia sa, "preţurile sunt mari, iar veniturile producătorilor de petrol cresc. Ei au impresia că preţurile nu afectează economia mondială, astfel că nu vor considera că este nevoie să schimbe ceva, nici măcar cotele de producţie".
Producţia membrilor OPEC, fără Irak, s-a situat la 27,9 milioane de barili pe zi în luna august, sub pragul stabilit, de 28 de milioane de barili zilnic, potrivit cifrelor Bloomberg.
Amintim că, în luna iulie, cotaţia petrolului brut a atins, la New York, nivelul maxim istoric de 78,40 dolari/baril, pe fondul temerilor că livrările din Orientul Mijlociu vor fi întrerupte de conflictul militar dintre Liban şi Israel. Orientul Mijlociu asigură 30% din petrolul mondial. Totodată, piaţa a fost influenţată de întreruperea livrărilor din Nigeria, ca urmare a atacurilor rebelilor asupra conductelor petroliere, dar şi disputa pe marginea programului nuclear al Iranului.
"OPEC încă are capacitatea să influenţeze piaţa, însă nu în orice situaţie", este de părere Sadek Boussena, fost preşedinte al OPEC, în prezent consilier la grupul bancar francez "Société Générale" SA. Sadek Boussena este de părere că factorul imprevizibil, care poate influenţa piaţa petrolului, este cel geopolitic. "Nu putem anticipa ce se va întâmpla în Nigeria, Irak şi Iran", conchide fostul şef al OPEC.
La ora actuală, pe piaţă s-au diminuat temerile privind evoluţia din Iran, preţul perolului scăzând cu 14% faţă de nivelul record. De asemenea, piaţa s-a mai liniştit în urma încheierii luptelor dintre Liban şi Israel. Cotaţia petrolului brut este, acum, de circa 67 de dolari barilul.
Reprezentanţii OPEC spun că îşi vor continua politica de aprovizionare a pieţei peste cerere, ca să evite acuzaţiile de manipulare a preţurilor, în sensul creşterii acestora.