SPECIALIŞTII JLL ROMÂNIA:  "Volumul investiţiilor imobiliare, posibil să depăşească 1,1 miliarde euro, anul acesta"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 6 februarie 2020

"Volumul investiţiilor imobiliare, posibil să depăşească 1,1 miliarde euro, anul acesta"

Volumul investiţiilor imobiliare ar urma să depăşească, în acest an 1,1 miliarde de euro, în condiţiile în care tranzacţii de peste 700 milioane de euro sunt în prezent deja semnate sau în proces de due dilligence arată specialiştii de la JLL România printr-un comunicat de presă transmis ieri.

Potrivit surselor citate, acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piaţa imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacţiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările iniţiale.

Volumul tranzacţiilor înregistrat anul trecut a fost influenţat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenţi la investiţiile pe care le fac în România, se mai arată în comunicat.

Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România, a declarat: "În ultima perioadă am reuşit să convingem tot mai mulţi investitori internaţionali să se uite la România şi acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de tranzacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacţii de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depăşească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor şase ani".

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă şi în evoluţia yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri şi industrial, până la 7%, respectiv 8%, au mai explicat specialiştii JLL România care au mai spus că tendinţa va continua şi în acest an şi este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

"Diferenţele de randament dintre România şi Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăţi comparabile, ceea ce înseamnă că preţurile de pe piaţa locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investiţiile în Româ-nia tot mai atractive", a adăugat Andrei Văcaru.

Având în vedere tranzacţiile în curs, sursele citate preconizează, în 2020, "o revenire în forţă" a Bucureştiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiţii, faţă de 48% anul trecut. Oraşele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoa-rece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent, au mai spus specialiştii.

Anul acesta, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare, iar JLL România se aştea-ptă la o creştere a ponderii în total tranzacţii spre 80%, de la 60% anul trecut.

"De remarcat, evoluţia sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ şi unde ne aşteptăm şi în 2020 la noi tranzacţii în contextul în care în ultimii trei ani au fost închise nu mai puţin de 11 vânzări de hoteluri, atât în Bucureşti, cât şi în oraşele secundare", se mai arată în comunicat.

Conform companiei, analiza provenienţei capitalului alocat pentru achiziţii de proprietăţi în România arată o continuare a diversificării investitorilor, anul trecut, activele locale atrăgând capital sud-african, românesc, american, maghiar şi din Orientul Mijlociu.

Sursele citate se aşteaptă ca, în acest an, Europa de Vest şi Israelul să reprezinte principalele surse, Morgan Stanley, Indotek, CFH şi White Star fiind printre investitorii noi care au realizat achiziţii în 2019 în România.

Potrivit JLL România, şi la nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referinţă, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.

Cu peste 55% din totalul tranzacţionat şi pe fondul creşterii activităţii investitorilor din Europa, Polonia şi-a menţinut poziţia dominantă în 2019, iar pe poziţia a doua în regiune s-a poziţionat Cehia, cu 22% din total, au mai explicat specialiştii din cadrul companiei de consultanţă imobiliară.

Aceştia remarcă şi diferenţele dintre sursele de capital în ţările din regiune - în vreme ce Polonia are foarte puţini investitori locali, iar cei din Europa deţin o cotă de aproximativ 50%, în Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzacţii, iar în Cehia 40%.

Compania de consultanţă imobiliară JLL a fost implicată în 2019 în tranzacţii de peste 325 milioane euro.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb