Specialiştii din piaţa imobiliară vorbesc despre un nou boom în domeniu, subliniind că investiţiile în clădiri au crescut vertiginos, în acest an.
Andreea Comşa, managing director în cadrul Premier Estate, ne-a spus că cei patru factori decisivi care stau la baza noului boom imobiliar despre care se vorbeşte sunt Programul Prima Casă, TVA de 5%, accesibilitatea creditelor ipotecare - băncile începând să aibă dobânzi reduse şi avansuri minime - şi reducerea dobânzilor la depozite.
"Dacă aceşti factori se schimbă, am putea asista la o nouă dezamăgire", ne-a precizat domnia sa, adăugând că 2014 a fost cel mai bun an, din punct de vedere rezidenţial, atât ca volum al construcţiilor, cât şi ca număr de unităţi vândute, fiind livrate peste 7.500 de locuinţe, în zona Bucureşti-Ilfov.
Vorbim de blocuri foarte mari, cele mai multe construite în zone limitrofe ca Militari, Popeşti-Leordeni sau Bucureştii Noi, ne-a mai spus doamna Comşa. Potrivit reprezentantului Premier Estate, mai mult de 80% dintre aceste imobile au fost vândute prin programul Prima Casă.
"Majoritatea celor care cumpără locuinţe prin Programul Prima Casă sunt clienţi tineri, cu venituri medii şi mici, dar există şi o proporţie importantă, de circa 15% dintre cumpărători, care achiziţionează imobile pentru investiţii, în vederea închirierii sau vânzării, având în vedere dobânzile mici la depozite", ne-a spus Andreea Comşa.
Emanuel Poştoacă, manager Nordis, susţine şi el că 2015 se anunţă un an bun pentru piaţa imobiliară, "probabil cel mai bun de după 2008", atât din prisma proiectelor începute, cât şi ca urmare a creşterii semnificative a cererii.
În acelaşi ton, reprezentanţii ESOP anunţă că "investiţiile în clădiri noi se află la maximul ultimilor cinci ani, fiind în plin avânt şi rostogolindu-se ca un bulgăre de zăpadă".
Radu Zilişteanu este mai reţinut şi atrage atenţia că investiţiile în imobiliare sunt riscante, în acest moment, "pentru că nu ştim dacă preţurile au atins punctul cel mai de jos al potenţialului".
Domnia sa ne-a declarat: "Deşi nu există un potenţial clar de creştere pe imobiliare, există o oarecare creştere a interesului pe proiectele rezidenţiale şi o oarecare brumă de speranţă. În schimb, se observă o expansiune extraordionară a reţelelor de retail modern, ca urmare a preţurilor reduse la terenuri şi la materialele de construcţii".
Radu Zilişteanu susţine că şi în sectorul imobiliar, la fel ca în alte domenii din economie, încrederea oamenilor a crescut după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte.
• Comşa: "Preţurile din segmentul rezidenţial sunt stabile"
Interesul crescut al investitorilor pentru piaţa rezidenţială se reflectă în numărul mare de proiecte începute sau care sunt în curs de proiectare, ne-a precizat Emanuel Poştoacă.
Domnia sa ne-a explicat: "Segmentul rezidenţial a cunoscut o creştere în anul 2014 datorită lipsei ofertelor în zonele premium din Bucureşti care să se ridice la nivelul de calitate solicitat de cererea în creştere pe acest segment, dar şi datorită revenirii optimismului în piaţă. Începând cu anul 2008, proiectele mari de anvergură au fost puse în stand by, între timp fiind construite doar imobile de dimensiuni mai mici. Astfel, stocul de apartamente a scăzut, fiind, în general, format din apartamente mai vechi, scoase la revânzare".
Printre proiectele mari care au fost începute, anul acesta, în zona de nord a Bucureştiului, se numără Park Residences 5, un complex cu 160 de apartamente în zona Băneasa - Străuleşti, proiectul Cortina Residence situat în zona Aviaţiei, cu un total de 270 de apartamente şi un proiect rezidenţial de lux situat în zona Parcul Herăstrău - Gafencu Residence, cu un total de 130 de apartamente, ne-a mai spus reprezentantul Nordis.
Andreea Comşa ne-a precizat că preţurile din segmentul rezidenţial s-au stabilizat, estimând că nu vor creşte nici în 2015. Astfel, un preţ mediu pentru o garsonieră nouă se ridică la 30.000 de euro, un apartament cu două camere costă circa 43.000-44.000 euro, în timp ce preţul unei locuinţe cu trei camere se cifrează la 60.000 de euro.
Potrivit domnului Poştoacă, pentru anul viitor investitorii au anunţat demararea altor proiecte, unul pe Şoseaua Nordului, cu 200 de apartamente şi unul în zona Herăstrău, cu 150 de apartamente.
"Există un optimism în piaţă, fiind reluate proiectele care au fost până acum în stand by şi anunţate altele noi. Motivele care stau la baza acestor mişcări sunt lichiditatea existentă în piaţă (dobânzile fiind foarte mici la depozite), dar şi oportunităţile apărute după anul 2008 (terenuri cu amplasamente şi potenţial bun)", ne-a mai declarat domnia sa.
• CBRE: "De remarcat în acest an a fost numărul crescut de pre-închirieri din zona de birouri"
Şi pe piaţa de birouri volumul tranzacţiilor realizate în acest an îl va depăşi pe cel din 2013, potrivit reprezentanţilor ESOP, care subliniază că acest fapt "oferă premisa unei pieţe imobiliare şi mai dinamice în perioada 2015-2016, când se va construi masiv şi va exista ofertă de calitate, cu spaţii de birouri de ultimă generaţie, care va atrage interesul chiriaşilor şi care va duce la un nou val de tranzacţii de închiriere".
Consultanţii ESOP Consulting estimează că, până la finalul acestui an, vor ajunge la un volum de tranzacţionare, pe piaţa de birouri, de circa 42.000 mp.
Sursele citate ne-au declarat: "Ca împărţire a solicitărilor chiriaşilor din 2014, am remarcat că 80% din suprafaţa tranzacţionată se află în centre de afaceri şi doar 20% în vile. Dintre centrele de afaceri unde am tranzacţionat, amintim Sky Tower, Hermes Business Park, Ethos House, Olimpia Tower, PremiumRed şi West Gate".
Specialiştii din cadrul CBRE ne-au spus că interesul ridicat al investitorilor/dezvoltatorilor pentru piaţa de birouri este susţinut de cei aproape 500.000 de metri pătraţi ce urmează să fie livraţi până în 2017, proiecte ce vor completa stocul actual de 2,2 milioane metri pătraţi: "Aproximativ 40% din tranzacţiile de închiriere au fost înregistrate în sectorul IT şi Telecom, urmat de sectorul financiar şi cel de servicii profesionale, cu 26%. Un lucru de remarcat în acest an a fost numărul crescut de pre-închirieri, care a ajuns la 21%, susţinut în bună măsură de apariţia noilor clădiri de clasă A".
Piaţa spaţiilor de birouri, în special cea din Bucureşti, va continua să se dezvolte în ritmul impus de dezvoltatori în ultimii ani, cel puţin o clădire de clasa A urmând să fie livrată în 2015, potrivit reprezentanţilor CBRE. Aceştia ne-au precizat: "Zona Barbu Văcărescu-Pipera va reprezenta una dintre principalele ţinte, alături de piaţa Victoriei, zona de vest şi zona pasajului Basarab. În provincie, oraşe ca Timişoara, Cluj Napoca şi Iaşi se vor poziţiona în continuare ca variante la Capitală, mai ales pentru companiile de IT".
• CBRE: "Capitala aşteaptă Mega Mall Bucureşti"
În sectorul comercial, au fost înregistrate trei deschideri de noi centre comerciale, în 2014: Shopping City Târgu Jiu, Vulcan Value Center şi Ghencea Shopping Center, totalizând aproximativ 78.000 mp de spaţii închiriabile, au subliniat reprezentanţii CBRE, adăugând că, în Bucureşti, stocul de spaţii comerciale moderne este de 867.000 mp, iar în provincie - de aproximativ 2 milioane mp.
Cel mai mare proiect aşteptat pentru 2015 este Mega Mall Bucureşti (70.000 mp închiriabili), în timp ce Braşovul şi Timişoara vor găzdui noi centre comerciale - Coresi Shopping City faza I, respectiv Timişoara Shopping City.
Operatorii de magazine de tip hipermarket, supermarket şi discounter îşi vor continua planurile de expansiune atât în Bucureşti, cât şi în provincie, pe suprafeţe ce le vor permite să-şi menţină profitabilitatea.
Consultanţii de la CBRE spun că atât comercianţii internaţionali, cât şi cei naţionali vor prefera să deschidă magazine noi în centre comerciale moderne, pe măsură ce acestea vor fi livrate, strategia retailerilor fiind direct proporţională cu ritmul deschiderilor de noi centre comerciale.
• Văcaru, JLL: "Volumul tranzacţiilor imobiliare din 2015, printre cele mai ridicate din ultimii ani"
Valoarea tranzacţiilor imobiliare va depăşi un miliard de euro în acest an, cel mai ridicat nivel înregistrat în ţara noastră după 2007, ne-a declarat Andrei Văcaru, Head of Research & Consultancy din cadrul JLL România. "Ne aşteptăm ca trendul pozitiv să continue şi anul viitor, luând în calcul tranzacţiile aflate în desfăşurare şi interesul tot mai crescut al investitorilor pentru România. Previzionăm că volumul ce va fi tranzacţionat în 2015 o să fie unul dintre cele mai ridicate", ne-a precizat domnia sa.
Potrivit JLL, diferenţa dintre yield-urile (n.r. randamentele) investiţiilor din România şi cele din ţările mai mature din ECE (Europa centrala şi de Est) este la un maxim istoric, specialiştii companiei aşteptându-se ca aceasta să se reducă. "Yieldurile au coborât deja uşor în 2014", a ţinut să precizeze Andrei Văcaru.
În 2014, au apărut tot mai multe dovezi ale interesului în creştere pe care investitorii, atât existenţi cât şi noi, îl arată pentru piaţa imobiliară din ţara noastră, a mai spus oficialul JLL, subliniind că trendul pozitiv început în 2014 ar trebui să continue şi anul viitor, atât în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, cât şi dezvoltarea de noi proiecte.
Domnul Văcaru ne-a mai spus: "Pe fondul creşterii vânzărilor în retailul tradiţional şi în cel online, a performanţelor industriei din România, dar şi al unui an agricol bun, piaţa de spaţii industriale are şanse să surprindă pozitiv în 2015. Ne aşteptăm pe acest segment la tranzacţii notabile, la o creştere a cererii din partea chiriaşilor şi la lansarea unor proiecte noi/extinderi ale unor proiecte deja existente".