"Specula" cu energie, redusă de tranzacţionarea transparentă

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 septembrie 2014

"Specula" cu energie, redusă de tranzacţionarea transparentă

A scăzut şirul intermediarilor dintre producători şi consumatorii de energie

Deşi electricitatea este o marfă ce trebuie produsă şi consumată instantaneu, pieţele de profil nu duc lipsă de "speculanţi". Dacă energia trece prin mai multe mâini, atunci ea ajunge mai scumpă la consumatori.

Statisticile din ultima perioadă arată că "specula" (retranzacţionarea cum este numită în termeni tehnici) cu energie s-a redus după ce tranzacţionarea pe OPCOM a devenit obligatorie.

Datele statistice ale ANRE (reglementatorul pieţei de energie) şi ale OPCOM (operatorul bursei noastre de electricitate) indică o scădere la 159,8% în 2013 a cotei tranzacţiilor cu energie din consumul intern al ţării faţă de nivelul de 202,6% atins în 2011. Experţii susţin că reducerea considerabilă a retranzacţionării energiei se datorează transparentizării complete a pieţei, introduse prin actuala Lege a Energiei, a cărei aplicare a început în toamna lui 2012. Sursele citate ne-au precizat: "Înainte de aplicarea legii, energia trecea şi prin 4-5 furnizori înainte să ajungă la consumatorii finali. Reducerea numărului intermediarilor este în beneficiul consumatorilor, care au acum un preţ mai mic pentru electricitatea de care au nevoie".

Furnizorii de electricitate pe care i-am consultat spun, însă, că "specularea" energiei este normală pe o piaţă lichidă şi nu înseamnă neapărat "umflarea" preţurilor consumatorilor: "Furnizorii fac tranzacţii între ei pe diverse pieţe în funcţie de necesarul de consum al clienţilor. Mai sunt şi operaţiunile de echilibrare ale sistemului, care înseamnă tot o retranzacţionare a energiei. Desigur, există şi aşa numita speculă cu energie, dar cota de profit a furnizorilor este extrem de mică, respectiv de până în 1% pe fondul scăderii dramatice a cererii de energie din ultimii ani, dar şi pe fondul concurenţei intense din piaţă".

Traderii de energie susţin că mulţi operatori preferă să se aprovizioneze mai mult de pe piaţa spot în ultima perioadă, mai ales după introducerea tranzacţionării obligatorii pe pieţele OPCOM pe care le caracterizează ca rigide. "Pe pieţele lichide din alte ţări, retranzacţionarea este cu mult mai mare şi permite o mai bună reaşezare a poziţiilor furnizorilor, care nu este în detrimentul, ci în favoarea consumatorilor", apreciază aceştia.

În cazul particular al pieţei noastre, furnizorii consideră că energia s-a ieftinit în urma reducerii consumului şi a afluxului mare de energie eoliană, obligaţia de tranzacţionare pe pieţele OPCOM nefiind singurul factor care a condus la această evoluţie favorabilă consumatorilor.

Conform rapoartelor ANRE şi OPCOM, creşterea preţurilor medii realizate în 2013 comparativ cu 2011 a fost de 5,8% pentru cantităţile de energie tranzacţionate netransparent, prin contracte bilaterale directe. În perioada menţionată, pe pieţele OPCOM, energia tranzacţionată transparent s-a ieftinit cu circa 16%.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cu cat mai putina specula, cu atat mai bine. Lantul dintre producatori si consumatori, trebuie sa fie cat mai scurt.

    1. Daca ar fi vorba de rosii sau cartofi probabil dar si acolo ai fi avut o problema sa aduci la Bucuresti rosii gustoase din Dobrogea sau probabil capitala era blocata sa roada toate gogonelele produse pe o raza de 50km in jur.

      Imi dau seama ca nu ai nici o notiune economica asa ca iti recomand putin studiu , promit ca nu doare! 

      ee este cea mai fungibilă marfă și nici nu e stocata de intermediari. Adevarul, optimul este intre cele 2 extreme.

    Este o greseala groaznica sa credem aceste slogane comuniste .

    Ati vazut voi ca in Romania, Carrefour sau Kaufland au dealuri cu livezi si ogoare cu grau ? Cu toate acestea , gasiti produsele la cel mai mic pret si insotit de servicii adiacente: transport , ambalaj, prelucrare. Daca ati fi vrut ca fiecare producator sa aiba o taraba langa blocul vostru va costa de 5 ori mai mult ca pe Carrefour care le aduce acolo. 

    Acelasi este principiul si in energie unde furnizarea este mult mai complexa pentru ca se face dupa cum vrea consumatorul si nu dupa cum produce producatorul. Intre cei doi exista furnizorul care pe langa ca echilibreaza , asigura contractul de transport dar mai ales preia riscul de CANTITATE , PRET si PLATA .

    Acestea sunt lucrurile care fac economia sa mearga , faptul ca cineva isi ia riscul si asigura lichiditatea. Asta e modul democratic. 

    1. asta-i teorie pura, realitatea spune ca pana acum acesti intermediari n-au preluat nimic in afara de profituri nejustificate, facute pe contracte preferentiale, deci increderea in intermediari a DISPARUT

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb