• Moneda unică se apreciază
• Cresc randamentele obligaţiunilor italiene şi germane
Speculaţiile privind o posibilă modificare a programului de austeritate al Greciei, după alegerile din 17 iunie, pentru ca ţara să poată rămâne în zona euro, s-au amplificat ieri, dând un impuls monedei unice.
Conform presei internaţionale, guvernul de la Atena va încerca, indiferent de rezultatul alegerilor, să amendeze termenii pachetului de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel, liderii europeni ar putea lua în calcul relaxarea programului de austeritate al Atenei.
Grecii îşi vor exprima votul duminică, după ce scrutinul desfăşurat la data de 6 mai a avut un rezultat neconcludent şi, drept urmare, nu a putut fi format un guvern. Conform celor mai recente sondaje de opinie, conservatorii din Noua Democraţie continuă să ocupe locul întâi în preferinţele alegătorilor, cu 26,1%, urmaţi fiind de formaţiunea anti-austeritate Syriza, cu 23,6%. Trebuie menţionat, însă, că Syriza a câştigat 3,5 puncte procentuale într-o săptămână, iar Noua Democraţie - mai puţin de un punct procentual.
Euro a crescut cu 0,4% ieri, la ora 10.37, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2553 dolari. La data de 12 iunie, moneda împărţită de 17 state din Uniunea Europeană a câştigat 0,2 procente.
Ieri, Italia a vândut obligaţiuni de 6,5 miliarde euro, cu maturitatea la un an, la un randament mediu de 3,972%, comparativ cu 2,34% la licitaţia similară anterioară, din 11 mai. Germania a plasat titluri de 4 miliarde euro cu scadenţa la zece ani, la un randament de 1,52%, faţă de 1,47% (record minim) la licitaţia precedentă, din 16 mai.
• Grecia ar putea avea nevoie de un nou ajutor financiar
Este posibil ca Grecia să aibă nevoie în curând de un al treilea pachet de ajutor financiar, în valoare de zeci de miliarde de euro, scrie săptămânalul german Die Zeit, care citează surse guvernamentale. Conform publicaţiei, "chiar dacă Grecia se aşază pe calea reformei, ţara va avea nevoie, din nou, de capital în această vară".
•
Eventuala ieşire a Greciei din zona euro ar avea un impact direct limitat asupra ţărilor vecine, însă consecinţele indirecte asupra băncilor din zona euro ar putea fi severe, în special pentru cele din Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia, a avertizat, ieri, Fitch Ratings.