SPECULAŢII PE PIEŢELE FINANCIARE Europa ar putea relaxa programul de austeritate al Greciei

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie 2012

Europa ar putea relaxa programul de austeritate al Greciei

Moneda unică se apreciază

Cresc randamentele obligaţiunilor italiene şi germane

Speculaţiile privind o posibilă modificare a programului de austeritate al Greciei, după alegerile din 17 iunie, pentru ca ţara să poată rămâne în zona euro, s-au amplificat ieri, dând un impuls monedei unice.

Conform presei internaţionale, guvernul de la Atena va încerca, indiferent de rezultatul alegerilor, să amendeze termenii pachetului de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel, liderii europeni ar putea lua în calcul relaxarea programului de austeritate al Atenei.

Grecii îşi vor exprima votul duminică, după ce scrutinul desfăşurat la data de 6 mai a avut un rezultat neconcludent şi, drept urmare, nu a putut fi format un guvern. Conform celor mai recente sondaje de opinie, conservatorii din Noua Democraţie continuă să ocupe locul întâi în preferinţele alegătorilor, cu 26,1%, urmaţi fiind de formaţiunea anti-austeritate Syriza, cu 23,6%. Trebuie menţionat, însă, că Syriza a câştigat 3,5 puncte procentuale într-o săptămână, iar Noua Democraţie - mai puţin de un punct procentual.

Euro a crescut cu 0,4% ieri, la ora 10.37, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2553 dolari. La data de 12 iunie, moneda împărţită de 17 state din Uniunea Europeană a câştigat 0,2 procente.

Ieri, Italia a vândut obligaţiuni de 6,5 miliarde euro, cu maturitatea la un an, la un randament mediu de 3,972%, comparativ cu 2,34% la licitaţia similară anterioară, din 11 mai. Germania a plasat titluri de 4 miliarde euro cu scadenţa la zece ani, la un randament de 1,52%, faţă de 1,47% (record minim) la licitaţia precedentă, din 16 mai.

Grecia ar putea avea nevoie de un nou ajutor financiar

Este posibil ca Grecia să aibă nevoie în curând de un al treilea pachet de ajutor financiar, în valoare de zeci de miliarde de euro, scrie săptămânalul german Die Zeit, care citează surse guvernamentale. Conform publicaţiei, "chiar dacă Grecia se aşază pe calea reformei, ţara va avea nevoie, din nou, de capital în această vară".

Eventuala ieşire a Greciei din zona euro ar avea un impact direct limitat asupra ţărilor vecine, însă consecinţele indirecte asupra băncilor din zona euro ar putea fi severe, în special pentru cele din Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia, a avertizat, ieri, Fitch Ratings.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb