Administratorii "Lehman Brothers Holdings" Inc. au acţionat în instanţă "JPMorgan Chase & Co.", acuzând-o că a retras în mod ilegal de la banca falimentară active în valoare de mai multe miliarde de dolari, cu câteva zile înainte ca aceasta să se prăbuşească.
"Înaintea falimentului Lehman Brothers, JPMorgan s-a folosit de puterea pe care o avea asupra companiei de brokeraj, retrăgând active esenţiale în valoare de mai multe miliarde de dolari", declară administratorii "Lehman", în plângerea înaintată unei instanţe din New York. Documentul precizează că "JPMorgan" a retras garanţii de 8,6 miliarde de dolari cu patru zile înainte de falimentul "Lehman" şi fonduri lichide de 5 miliarde de dolari în ultima zi de activitate a băncii.
Totodată, plângerea îi acuză pe preşedintele "JPMorgan", Jamie Dimon, şi pe alţi directori, că au utilizat informaţii confidenţiale şi s-au folosit de accesul privilegiat la banca centrală (Fed) şi Trezoreria SUA, de unde au aflat că autorităţile nu intenţionează să salveze "Lehman" de la faliment.
Conform plângerii, "nu numai că JPMorgan a sustras mai multe miliarde de dolari, fonduri de care banca aflată în dificultate avea nevoie, dar a accelerat prăbuşirea ei, refuzând posibilitatea unei administrări mai ordonate a creanţelor".
Documentul depus în instanţă mai subliniază că "JPMorgan" a ameninţat "Lehman" că va suspenda serviciile de compensare, vitale pentru activitatea băncii, presiune care a permis companiei acuzate să încheie acorduri bilaterale defavorabile pentru "Lehman".
"Lehman" speră să-şi recupereze banii pierduţi, la care să se adauge penalităţile stabilite de instanţa americană.
Potrivit "JPMorgan", procesul înaintat de "Lehman este "prost conceput, iar costurile acestuia vor cauza noi cheltuieli semnificative băncii falite, care dispune de resurse limitate".
"Lehman" a acţionat în instanţă şi banca britanică "Barclays" Plc, care i-a cumpărat divizia falită de brokeraj. În acest caz, "Lehman", odinioară a patra bancă de investiţii din SUA, pretinde că instituţia britanică a avut parte de "un cadou neaşteptat" de 11 miliarde de dolari din afacerea cu banca americană.