Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu a discutat, miercuri, regulamentul pentru titluri de interes, instrumente prin care Fondul Proprietatea (FP) doreşte să se listeze la Londra.
Speranţele FP - care nu pierde nici o ocazie să spună că s-a pregătit pentru GDR-uri, dar nădăjduieşte încă în primirea aprobării ASF pentru titluri de interes (DI) - au fost alimentate de declaraţiile recente ale lui Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF. Acesta a spus că a avizat regulamentul pentru a intra din nou pe ordinea de zi a Consiliului ASF, după ce actul fusese respins, în noiembrie.
"Am luat cunoştinţă de declaraţia domnului Ursache cu privire la faptul că ASF va avea din nou pe agenda şedinţei Consiliului Regulamentul privind Titlurile de Interes şi încurajăm ASF să susţină această evoluţie importantă pentru piaţa din România în general, şi pentru voinţa acţionarilor Fondului Proprietatea în mod specific, cât mai repede cu putinţă", ne-a spus Greg Konieczny, managerul FP.
Dar, "cât mai repede cu putinţă" s-ar putea să nu fie suficient de repede, pentru că Fondul are nevoie de regulament până pe 25 martie, ca să îi fie de folos, iar conducerea Autorităţii nu numai că nu l-a supus la vot, dar se pare că se pregăteşte să pună proiectul, din nou, în dezbatere publică.
"Noi nu putem stabili termene pentru autorităţile române", a precizat managerul FP, adăugând: "Cu toate acestea, Fondul poate realiza listarea secundară pe Bursa de Valori de la Londra prin intermediul DI-urilor numai dacă Regulamentul privind DI-urile intră în vigoare înainte de 25 martie 2015".
Domnul Konieczny a precizat că FP este în curs de finalizare a documentaţiei necesare pentru listarea prin intermediul GDR-urilor. "Atata timp cât Regulamentul privind DI-urile intră în vigoare în timp util, metoda realizării listării poate fi modificată".
În tot acest joc al nervilor, nu trebuie uitate acuzaţiile făcute, la începutul lunii ianuarie, de către managerul FP la adresa directorului general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski.
Atunci Greg Konieczny a solicitat, printr-o scrisoare oficială, Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să-şi prezinte public punctul de vedere privind listarea secundară a Fondului la Londra, susţinând că are informaţii că Ludwik Sobolewski şi preşedintele BVB Lucian Anghel manifestă o opoziţie puternică faţă de acest demers, făcând lobby, pe lângă Autorităţi.
După ce, anul trecut, listarea duală nu a putut fi făcută, din cauza respingerii regulamentului pentru titluri de interes, acţionarii FP au acordat un nou mandat pentru cotarea la Londra, ce expiră în luna iulie.
Marius Dan, Investor Relations Director FP, a spus recent că listarea Fondului pe piaţa Specialist Fund Market ar putea avea loc la finalul lunii aprilie - începutul lunii mai. Domnia sa a declarat că ideea principală este atragerea de investitori care nu sunt activi în România în acest moment: "Am avut discuţii cu mulţi investitori - fonduri de pensii din Marea Britanie, Statele Unite, fonduri mutuale, fonduri închise. Unii sunt investitori în Fondul Proprietatea, dar pentru alţii nu făcea sens să deschidă conturi la Bucureşti, pentru o singură acţiune. Înainte, această procedură dura până la şase luni. Prin această listare, putem atrage investitoti instituţionali, în număr mare, ceea ce va fi benefic şi pentru România, prin vizibilitatea Fondului". La Londra, FP ar fi al cincilea fond ca mărime.
1. V-ar primi
(mesaj trimis de Vasile în data de 20.03.2015, 09:11)
Nimeni nu se intreaba daca LSE ar admite la tranzactionare asa ceva. Se tot vorbeste de fond in sus fond in jos, compania nu este fond, este un SA!! Apoi sunt problemele juridice care roiesc in jurul administratorului, problemele penale de la ANRP care numai cu interventii puternice din partea SUA nu au fost extinse la vulturi si alte animale care au beneficiat de coruptia functionarilor. Statul roman risca enorm daca FP se va tranzactina la LSE, in momentul in care un actionar profesional va da in judecata ASF pt ca a permis magariile de la FP, baietii stiu asta. Atata timp cat tinem KKT ul la noi aici totul se rezolva, mai o spaguta, mai o amenitare, mai o hot judecatoreasca cumparata, mai o lege dedicata, etc ca la romanica totul de vanzare. La Londra baietii nu se prea joaca cu banii pensionarilor si daca ceva merge prost cineva trebuie sa plateasca, statul roman in cazul asta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de iorga în data de 20.03.2015, 16:43)
Oare cum naiba "am ajuns noi in tara asta ?", sau ... cum naiba au ajuns "astia care ne masluiesc" sa conduca tara asta a noastra ?, cred ca-i mai buna a doua intrebare, cum naiba ???