• Viorel Ştefan (PSD): "Este clar, mai luăm < o castană > în braţe dacă ajungem la guvernare"
• Eugen Nicolăescu (PNL): "Vor apărea procese dacă actualul Guvern nu-şi gestionează eficient companiile din portofoliul FP"
Listarea Fondului Proprietatea (FP) la bursă a stârnit reacţii diferite în rândul politicienilor noştri.
Parlamentarii puterii consideră că FP ar fi trebuit listat la bursă de mai multă vreme pentru a pune capăt tranzacţiilor netransparente, în timp ce aleşii din opoziţie susţin că decizia listării, pe timp de criză, s-ar putea materializa în pierderi, atât pentru stat, cât şi pentru persoanele despăgubite cu titluri FP.
Temerile opoziţiei sunt legate şi de faptul că noul guvern - din care nu este exclus să facă parte şi partidele lor în urma alegerilor din 2012 - ar putea fi pus în situaţia să plătească bani grei cu despăgubirile pentru procesele iniţiate în 2011 de către unii nemulţumiţi de beneficiile obţinute în urma listării.
• Eugen Nicolăescu: "Un asemenea fond trebuia listat după trecerea crizei"
Viceliderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăes-cu, membru al Comisiei de buget-finanţe, consideră că momentul ales pentru listarea FP la bursă a fost unul prost.
Eugen Nicolăescu ne-a declarat: "Un asemenea fond, cu valoarea sa, nu trebuia listat acum la bursă, ci într-o conjunc-tură mai favorabilă, eventual după trecerea crizei. Evident că a fost o greşeală. Orice manager cu banii lui de acasă nu ar fi procedat aşa".
Întrebat dacă statul s-ar putea confrunta, pe viitor, cu o avalanşă de procese din pricina faptului că valoa-rea de piaţă a acţiunilor este cu mult sub cea nominală, Eugen Nicolăescu a precizat: "Dreptul de proprietate în România a fost respectat, iar foştii proprietari deposedaţi de averile lor de către regimul comunist au fost des-păgubiţi cu acţiuni. Nu este exclus să asistăm la procese împotriva statului, dar sursa litigiilor nu va fi modul de despăgubire, ci modul defectuos în care statul îşi va gestiona companiile din portofoliul FP. Aceasta ar putea să fie, pe viitor, o problemă la care actualii guvernanţi trebuie să fie foarte atenţi".
• Viorel Ştefan (PSD): "FP trebuia listat în altă conjunctură bursieră, nu în momente de inflexiune"
Social-democratul Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe de la Camera Deputaţilor, consideră că atât statul, cât şi viitorul guvern, s-ar putea trezi cu o problemă greu de gestionat: "Bineînţeles că există riscul ca statul să fie dat în judecată şi să piardă. Este clar, mai luăm < o castană > în braţe dacă ajungem la guvernare, în situaţia în care şi în continuare valoarea de piaţă a acţiunilor va fi atât de mică comparativ cu valoarea nominală".
Viorel Ştefan susţine şi el că momentul listării FP a fost unul neinspirat: "FP ar fi trebuit listat când bursa ar fi fost pe val, nu într-un moment de inflexiune. Dovada? În ziua listării, piaţa a fost supraîncălzită de administratorul Fondului, dar s-a văzut mai apoi că tranzacţiile s-au făcut la preţuri mici, la nivelul bursei".
• Iulian Urban (PDL): "Listarea FP îi va scoate la suprafaţă pe cei care au cumpărat acţiuni la colţul străzii"
Parlamentarii de la putere consideră însă că momentul listării FP la bursă nu mai putea fi amânat.
Senatorul PDL Iulian Urban ne-a declarat: "Cu cât am fi amânat listarea mai mult, cu atât situaţia celor care au acţiuni ar fi fost mai incertă. Nimeni nu poate să spună cu exactitate dacă momentul ales pentru listare a fost bun sau rău. Cert este că listarea FP va pune capăt acelei pieţe netransparente şi îi va scoate la suprafaţă pe cei care au cumpărat acţiuni la colţul străzii".
• Miroslav Merka (minorităţi): "FP trebuia listat de multă vreme, România a pierdut mulţi bani cu procese"
De aceaşi părere este şi Adrian Miroslav Merka, deputat al grupului minorităţilor, alta decât cea maghiară, şi membru al Comisiei de buget-finanţe.
Miroslav Merka ne-a declarat: "FP trebuia listat de mai multă vreme pentru că România a pierdut foarte mulţi bani prin procese, nu numai la CEDO. Eu cred că probleme şi nemulţumiri vor apărea în rândul celor care au vândut în nume propriu...".
• Petru Lakatos (UDMR): "Cei care au vândut acţiunile FP înainte de listare s-au grăbit"
Petru Lakatos, deputat UDMR, membru al Comisiei de buget-finanţe, consideră că persoanele care şi-au vândut acţiunile înainte de listare s-au grăbit.
Petru Lakatos ne-a declarat: "Cât priveşte momentul listării, acesta nu mai putea fi amânat. În ceea ce priveşte tranzacţiile, eu cred că persoanele care şi-au vândut titlurile înainte de listare s-au grăbit. Un caz similar s-a întâmplat şi în Ungaria. Acolo multe persoane în vârstă şi-au vândut titlurile pe care le aveau la un fond similar FP la preţuri mici, iar după listare, preţul acţiunilor la acel fond, cu timpul, a crescut. Părerea mea este că o bună parte dintre cei care au tranzacţionat acţiuni FP în primele zile ştiau din timp despre ce este vorba cu acest fond".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2011, 01:18)
Toatalumea se exprima de pe pozitia de profesionist al pietei de capital. De aia stam asa de bine cu finantarea prin oferte publice.Viorel Stefan e cel mai bun exemplu. El e de o viata la Comisia Buget Finante. Rezzultatele se vad. Surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul, ne promit ca e ultimul sau mandat.
1.1. Viorel Stefan e corect, a deblocat ordonanta 81 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar fp în data de 31.01.2011, 05:11)
lasati/l pe Viorel STEFAN , ca omul e corect fata de fostii proprietari , desi PSDist, Daca el n/ar fi trecut prin comisie ordonanta 81, nu s/ar fi putut incasa dividendele si nici lista fondul. El a cedat dupa doi ani de blocaj la diligentele fostilor proprietari, ce reclamau repetatele intarzieri. Omul a fost cel care a pus in miscare deblocare uriasului aflat in hibernare. Tot ell poate cere Depozitarului si CNVM, publicarea listei cu beneficiarii megaspeculei cu actiuni, ca sa se faca lumina ptr opinia publica dar si institutii abilitate. Asta daca are curaj...
1.2. daka suprataxeaza specula cu 50%, sare pretul la 1 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2011, 20:28)
peste tot in lume statul se protejeaza bursa impotriva exceselor speculative. Doar la noi nu... ASTA E SOLUTIA SI SARE PRETUL IN 3 ZILE LA 1 ron !!!
ar incasa si statul rapid multe milioane
2. altii isi fac probleme
(mesaj trimis de rau intentionat în data de 31.01.2011, 08:06)
Parlamentarii isi fac probleme, dar cei de la BVB dorm. De fapt nu dorm, schimba parchet, fac curatenie generala, dau indicatii ref imbracaminte, ei da! asa da! conducere nu gluma! cine se ia cu ei la intrecere? Iar Siminel probabil inca asteapta sa se vada si ceva business pe acolo, cu cine? poate asistenta, modista de Italia, pardon vanzatoare de rochii de mireasa.
3. listarea e benefica ORICAND
(mesaj trimis de Realist în data de 31.01.2011, 08:15)
Cineva sa le spuna si dobitocilor care sustin ca listarea ar fi trebuit amanata (pana cand la robinet ar fi curs miere si vin) ca acum pretul FP e de vreo 6 ori mai mare decat cel de acum 2 ani, iar administrarea fondului o face un profesionist.
Daca vor sa fie utili, sa se asigure ca statul NU intervine cu decizii stupide precum donatia de la Romgaz. De restul are grija Templeton.
3.1. trebuiau sa listeze intai Transgaz, Transel, etc (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de broker în data de 31.01.2011, 14:12)
iar daca mai si impozitau cu 50% tranzactiile speculaitve, pretul era acum aproape de 1 ron si toata lumea era happy. Asa, au facuto lata! Va trage toata piata in jos.FP se adevereste prea mare pe o bursa minuscula. Precum un elefant scos in targul de animale mici. Trebuia listat in paralel si la Londra, sau Viena.
4. fără titlu
(mesaj trimis de viktor în data de 31.01.2011, 08:16)
Haiteti Domnilor sa fim seriosi si sa gandim! Parlamentarii ar trebui sa-si faca cu adevarat probleme gandindu-se ca la conducerea BVB se afla un fost broker care timp de 10 ani nu a adus la cota Bursei nici macar un emitent, mic, mic de tot!
Nimic! Si totusi unii l-au pus la conucerea BVB, ca apoi sa vina si unele asa pentru imagine. Care imagine dl.?
4.1. hai sa ne mai informam (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2011, 08:32)
Valentin Ionescu e la conducerea bursei. De mai putin de jumatate de an. Hai sa citim inainte sa injuram aiurea, desi injuratul e mai facil.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de sergiu în data de 31.01.2011, 13:17)
si mie ionescu asta mi se pare o mediocritate. si ca broker a fost sub-mediocru, pt ca nu-mi amintesc sa fi adus vreun emitent la bursa in ultimul deceniu. cine nu stie ca brokerii aduc societati la bursa sa-l intrebe pe pasol, sau pe ioneasca de la reivarzan, sau pe prunea (daca ma traieste). altfel, pare baiat bun. cum scria make acum vreo luna, este perfect pe post de kermit. sper ca tot make sa ne spuna a cui mana il ghidoneaza.
5. Catre ANAF si ANI (Cat aveti de lucru !!!)
(mesaj trimis de M-ANI în data de 31.01.2011, 09:15)
Foarte bine ca sa listat.
Trebuia sa iasa si mizeria asta la lumina.
Acum Fiscul ar trebui sa-si faca datoria si sa verifice contractele de cumparare efectuate premergator listarii si sa vada daca banii platiti sunt albi , NEGRI sau GRI.
E simplu. Chiar foarte simplu. Cere lista de la DC si apoi trimite cate o scrisoare la imbogatiti, la brokeri si la banci. Matematica de scoala primara. Poate nu se pupa sumele cu declaratiile !!! Da mai repede ca vin Alegerile. Nu-i asa ca am dreptate Domnu' Piperea ?
5.1. CNVM si Oficiul de spalare a banilor (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de M-ANI în data de 31.01.2011, 09:25)
Scuze cititorlor !
Pe astia i-am iutat. Ei se ocupa cu acoperirea dosarelor si sprijinirea infractorilor.
6. Nicolaescu
(mesaj trimis de sava în data de 31.01.2011, 10:13)
La asemenea declaratii, nu pot sa cred ca Nicolaescu a fost printre altele si presedintele CNVM, de unde a fugit de a rupt pamantul cand a vazut ce e inauntru. Apropo de asta. Si Tariuc Mirel a plecat tot pt ca s-a prins ca nu are cu cine sa faca treaba in institutia aia, care roade banii investitorilor degeaba.
Toti politicienii astia mai bine isi tineau gura, ca ei au favorizat tranzactiile la negru.
7. dragi LIBARALI
(mesaj trimis de mihai în data de 31.01.2011, 14:24)
kestiunea nu-i ca trebuia sa asteptam vremuri mai bune ci ca trebuia listat in vremuri mai bune , de exemplu cind bubuia economia pe vremea lu Tericeanu; ati tinut-o si ati frecat-o sa iasa banu gros lu madam aia data jos de la conducerea FP de proasta ce era cu despagubiri de milioane; ciocu mic ca toti sunteti hoti