"Spionul Skripal", scandalul care zdruncină diplomaţia europeană

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 martie 2018

Putin a precizat că a aflat despre cazul Skripal din presă şi că Rusia este dispusă să colaboreze cu anchetatorii.

Putin a precizat că a aflat despre cazul Skripal din presă şi că Rusia este dispusă să colaboreze cu anchetatorii.

Atacul cu autor necunoscut lansat împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fetei acestuia, Iulia, a provocat o stare de tensiune uriaşă care afectează relaţiile diplomatice europene.

Britanicii au lansat mai multe acuzaţii grave împotriva Rusiei, partenerii Londrei i-au susţinut punctual de vedere, vor fi expulzaţi diplomaţi, se aşteaptă contramăsuri, iar scandalul este pe cale să se extindă. Premierul Theresa May a anunţat, săptămâna trecută că Marea Britanie va analiza "viitoare măsuri, împreună cu aliaţii şi partenerii săi", în criza cu Rusia. May a declarat la Congresul Partidului Conservator, la Londra, că statul rus este "vinovat" de atacul care i-a vizat pe membrii familiei Skripal. Rusia a negat orice implicare, dar Londra a anunţat că expulzează 23 de diplomaţi ruşi (aceştia vor părăsi astăzi Londra) şi îngheţarea contactelor bilaterale. Moscova l-a convocat pe ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, şi a anunţat expulzarea iminentă a 23 de diplomaţi britanici şi încetarea activităţilor institutului British Council în Rusia.

Mai mult gaz pe foc a turnat şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, care consideră că este foarte probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi ordonat să se folosească agentul neurotoxic împotriva fostului spion rus: "Disputa noastră este cu Kremlinul lui Putin şi cu decizia sa, iar noi credem că este copleşitor probabil să fie decizia sa de a ordona folosirea unui agent neurotoxic pe străzile din Regatul Unit, pe străzile din Europa, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial". Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a respins imediat acuzaţia, pe care o consideră: "o încălcare şocantă şi inexcuzabilă a proprietăţii diplomatice. Noi am spus în mod repetat că Rusia nu are vreo legătură cu asta".

La scurt timp după ce a fost reales, de altfel întregul scandal nu i-a afectat deloc scorul în alegeri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut că ţara sa nu deţine arme chimice: "Rusia nu are nimic de felul acesta. Am eliminat toate armele noastre chimice sub controlul unor observatori internaţionali". Putin a precizat că a aflat despre cazul Skripal din presă şi că Rusia este dispusă să colaboreze cu anchetatorii.

Ambasadorul rus la Londra, Aleksandr Iakovlenko, a acuzat Londra că se poartă "în stil colonial" şi că a încălcat dreptul internaţional şi reglementările diplomatice prin faptul că nu a împărtăşit informaţii despre anchetă. Emisarul rus la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, Aleksandr Şulghin, a declarat că Marea Britanie şi Statele Unite au de asemenea, acces la agentul neurotixic folosit în otrăvirea fostului spion rus în Anglia. Şulghin susţine că agentul neurotoxic folosit pe 4 martie împotriva lui Skripal poate să provină din stocurile britanice sau americane. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Rusia să coopereze în afacerea Skripal, dând asigurări că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea un nou "Război Rece". Liderul opoziţiei britanice, Jeremy Corbyn, a apreciat că Guvernul nu ar trebui să se grăbească să acuze Moscova, iar politicienii nu trebuie "să se precipite înainte ca poliţia să adune probe".

Nu mai puţin de 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost expuse la substanţa chimică folosită pentru otrăvirea fostului agent dublu rus, dar şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Un poliţist a fost şi el afectat de această substanţă, după ce a intervenit să le acorde ajutorul. Pe de altă parte, ancheta se extinde, poliţiştii au discutat cu 240 de martori şi au cercetat mormintele soţiei şi fiului lui Serghei Skripal.

Neurotoxina a fost pusă în bagajul fiicei luiSkripal înainte să plece din Moscova, informează The Telegraph, care citează surse neidentificate. Iulia Skripal a zburat către Londra din Rusia pe 3 martie. Anchetatorii britanici iau în considerare că neurotoxina ar fi fost impregnată pe o haină, pe cosmetice sau într-un cadou care a fost deschis în casa lui Skripal din Salisbury. Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez Salisbury, pe 4 martie. Marea Britanie a identificat neurotoxina ca fiind Novichok, o substanţă creată prima oară de armata sovietică.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. În sfârșit, în mareea propagandistică din presa română cu privire la cazul Skripal, și nu numai, a apărut (rara avis) și acest articol care prezintă informațiile relevante deocamdată pentru subiect.

    Cititorul nu mai este înecat în valurile toxice create de pseudo-analiștii de serviciu (deh, după 1989, ne-am schimbat stăpânul, dar năravul ba!). 

    Și ce este cel mai important, articolul începe cu evidența, autorul este până în prezent necunoscut (AN).

    De fapt, aceasta este concluzia momentului, de un bun simț jurnalistic elementar. 

    În ultima frază m-am referit la autorul atentatului, nu cel al articolului (semnat OD) :)

    Intr-adevar un articol de bun simt. Singurul fapt cert din toata noua isterie anti-rusa este ca a fost otravit un fost spion. Cu ce - sunt doar afirmatii ale unui laborator britanic (pus sa afirme - bineinteles) ca s-a folosit o substanta ruseasca. Dar asta n-a putut sa verifice nimeni in fara de UK, nu-i asa? Evident! ce era sa zica cei de la PortonDown - ca doar nu era sa spuna ca au luat din prorille resirse si l-au otravit chiar ei englezii (ca si ei pot sa produca respectiva substanta - sau bine mersi oricare alta) si sa insceneze otravirea unui rus care spionase pentru bani englezesti. Adica trebuia oricum scapat de om - ca nu mai era bun de nimic si statea pe bani englezesti degeaba. Si sa dea si vina pe Putin fix cu 3 zile inainte de alegerile din Rusia. Si asta nu se cheama amestec brutal mitocanesc in afacerile interne - in alegerile - altora? Adica rusii nu au voie sa se amestece - dar englejii sau americanii au voie? ca oricum fac ce vrea muschii lor? Iar ideea ca otrava ar fi venit tocmai cu avionu de la Moscova dovedeste ca e conceputa de prosti pentru prosti - pai daca era otrava militara aia omora tot in jurul ei pe o raza de X metri , murea tot avionu si inca 500 de oameni pe linga pina o cararu in UK- nu doar un fost spion cu fii-sa si un biet politai...Prea ne credeti prosti - nu ne mai judecati dupa mintea voastra domnilor de la scotland yardul lu peste...ca avem si noi capete sa gindim,,,Corect era The Telegraph sa zica - se presupnue ca...si nu Telegraph INFORMEAZA...informeaza pe mutu, nu pe noi...

    1. O.K.

    Radu Tudor de la Antena 3 era atat de penibil in prezentarea lui de pe ecran din acest caz incat parea ca este gata sa iasa cu un plici la bataie cu Putin. Raducu Tudor este un mincinos recunoscut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb