SPORT ŞI BANI Părinţii, sponsorii performerilor autohtoni

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 5 august 2014

Sportul autohton are din nou motive de mândrie, handbalistele echipei naţionale de junioare au ieşit campioane mondiale. Într-o perioadă în care performanţele la sporturile pe echipe sunt extrem de rare, ultimul triumf de acest gen a fost înregistrat în urmă cu 15 ani, reuşita fetelor antrenate de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma merită să fie din plin apreciată. Rezultatele înregistrate la Mondianul din Macedonia (34-20 cu Argentina, 42-22 cu Uzbekistan, 37-23 cu Macedonia, 27-25 cu Germania, 30-30 cu Danemarca, 28-22 cu Croaţia în optimi, 36-22 cu Olanda în sferturi, 28-25 cu Muntenegru în semifinale, 32-21 cu Germania în finală) demonstrează forţă de grup şi o pregătire extraordinară. Fetele care au contribuit la această performanţă istorică sunt următoarele: Mădălina Ion, Maria Isabela Roşca, Andreea Taivan, Oana Maria Bucă, Dana Abed-Kader, Iulia Maria Andrei, Alexandra Dindiligan, Maria Florentina Craiu, Alina Ilie, Sonia Vasiliu, Cristina Laslo, Bianca Maria Bazaliu, Daniela Corban, Alexandra Carasol, Florenţa Ilie, Lorena Ostase.

Faptul că o antrenoare de la CSS 6 Bucureşti a mulţumit părinţilor acestor fete, "principalii sponsori pe care îi au", demonstrează din plin că sistemul nu are din nou nicio "vină" şi este în continuare salvat de eforturile unui om sau grup de oameni. Din fericire există şi oameni de afaceri entuziaşti, care susţin activitatea unui sportiv sau a unei echipe, dar nu acesta este drumul pe care trebuie mers spre marea performanţă. Faptul că şase dintre fete vin de la Centrul Naţional de Excelenţă arată utilitatea unor astfel centre, care trebuiesc înmulţite şi susţinute. Evident în următoarele zile vor curge mesajele de felicitare şi nenumăraţi politicieni se vor repezi să apară în fotografii alături de campioanele mondiale, după modelul deja patentat cu fetele de la gimnastică, spadă sau cu Simona Halep. Premiile primite de la ministerul de resort sunt importante, deşi sunt mici, câte 9.300 de lei, dar mult mai important ar fi pentru handbaliste şi pentru antrenorii lor ca ministerul să fie mai preocupat de susţinerea unui program la nivel naţional - cu tot ceea ce însemnă acest lucru, de la cantonamente şi echipament până la turnee - care să stimuleze performanţa. Telegramele de felicitare, strângerile de mână sau dublarea unor premii, din când în când, nu încurajează performanţa pe termen lung şi, din păcate, mulţi din şlefuitorii de talente care lucrează în sectorul juvenil nu sunt niciodată recompensaţi. Potenţial există, sunt câteva sporturi care constant obţin rezultate, iar eforturile ar trebui canalizate în special către acestea. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a tras un semnal de alarmă, în direct la Sport.ro, în legătură cu viitorul campioanelor mondiale: " Statul român ar trebui să creeze o rezervă pentru premierea unor asemenea performanţe. Şi, când spun asta, mă refer şi la olimpicii de matematică, fizică, chimie. Această echipă trebuie să aibă unde să joace. Trebuie găsiţi sponsori. Practic, trebuie cerşiţi bani pentru fetele astea minunate. E greu ca acestea să prindă un contract la o echipă bună din România, deoarece au fost aduse multe jucătoare din străinătate, experimentate şi care au salarii destul de mari. Aş crea o echipă a Federaţiei, fără drept de a câştiga campionatul şi le-aş pune să joace încă din acest an".

Simona Halep, cel mai bun sportiv autohton în 2014, viitorul număr doi mondial, este un alt exemplu de cum se poate reuşi prin eforturi imense şi doar graţie susţinerii familiei. Tatăl Simonei şi-a vândut, în urmă cu câţiva ani, toate afacerile pentru a putea susţine cariera fiicei sale. Acesta este cazul fericit în care eforturile sunt răsplătite pe măsură de performanţe, dincolo de bucuriile sportive existând şi satisfacţii financiare. Acestea sunt însă excepţiile care ar trebui să confirme regula. Chiar dacă talente se găsesc din plin, nu se poate realiza performanţă fără un cadru adecvat, fără un proiect naţional pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb