Standard & Poor"s: Băncile din Grecia sunt mai expuse decât cele din Europa Occidentală

A.G.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 septembrie 2009

Standard & Poor"s: Băncile din Grecia sunt mai expuse decât cele din Europa Occidentală

Standard & Poor"s apreciază că sistemul bancar grecesc se confruntă cu cel mai ridicat risc economic pe termen lung între instituţiile financiare din Europa Occidentală, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară, publicat ieri, citat de Agerpres.

"Deşi condiţiile economice favorabile au încurajat dezvoltarea sistemului bancar grecesc în ultimii ani, precum şi afacerile tradiţionale şi noi ale băncilor, credem că industria încă rămâne în urmă comparativ cu multe sisteme europene mai dezvoltate din punct de vedere al diversificării şi durabilităţii", a declarat Luigi Motti, analist de credite la Standard & Poor"s.

Chiar dacă băncile greceşti s-au extins rapid în ultimii ani, extinzând produsele oferite, modernizând reţeaua de sucursale, investind semnificativ în tehnologie şi îmbunătăţind procesele lor interne, ele rămân mai puţin sofisticate, în opinia Standard & Poor"s, decât rivalele lor din Europa Occidentală.

"Credem că riscul creditării rămâ­ne mai ridicat în Grecia decât în majoritatea statelor din zona euro, de pe vremea când calitatea activelor de bază a portofoliului de credite a unei părţi semnificative a sistemului bancar grecesc nu a fost testată într-un ciclu economic complet", apreciază Motti.

Standard & Poor"s consideră că recesiunea din Grecia ar putea accelera deteriorarea calităţii activelor băncilor. Deşi instituţiile de creditare din Grecia şi-au îmbunătăţit abilitatea la nivel operaţional de a se adapta schimbărilor din mediul economic, flexibilitatea de reducere a costurilor rămâne constrânsă de legislaţia rigidă din domeniul muncii.

Expunerea totală la vecinii din sud-estul Europei, Turcia şi Ucraina (în termenii capitalului investit, ai furnizării de lichidităţi şi ai reţelei de sucursale) au crescut substanţial în timp. Activele asociate acestei expuneri reprezintă acum mai mult de 20 la sută din bilanţul băncilor greceşti, se arată în raportul agenţiei de evaluare financiară.

La data de 26 martie, la Viena, băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România (Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank) au redactat o declaraţie comună privind menţinerea expunerii generale faţă de România şi majorarea capitalului subsidiarelor, în măsura în care se va dovedi necesar.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionarul majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb