Statele UE ar putea sprijini băncile care nu trec testele de stres

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2011

Statele UE ar putea sprijini băncile care nu trec testele de stres

Guvernele statelor europene vor sprijini financiar băncile care nu vor trece testele de stres, dacă acestea nu vor reuşi să obţină pe cont propriu, în termen de şase luni, capital suficient de la investitori, potrivit unui proiect de document citat de agenţia Reuters.

Documentul va fi prezentat, marţi, miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, care ar trebui să-l aprobe.

Conform proiectului, planurile de majorare a capitalului ar trebui să plece de la atragerea de fonduri din sectorul privat, însă, dacă băncile nu vor reuşi să obţină bani în acest fel, guvernele europene ar trebui să fie pregătite să intervină.

Dacă eforturile de reabilitare a unei bănci eşuează şi situaţia acesteia devine un risc sistemic, documentul recomandă "un proces ordonat de restructurare şi lichidare".

Proiectul mai arată că instituţiile financiare vor avea termen până la sfârşitul lunii septembrie să prezinte un plan de stabilizare a situaţiei lor financiare. Apoi, băncile vor avea încă trei luni la dispoziţie pentru implementarea planului.

Băncile care vor trece testele la limită vor fi puse sub urmărirea autorităţilor, astfel încât să fie semnalate din timp eventuale probleme. Aceste instituţii de credit vor avea la dispoziţie şase luni să-şi consolideze situaţia financiară până la niveluri acceptabile.

Autoritatea Bancară Europeană va prezenta săptămâna aceasta rezultatele testelor de stres efectuate la 91 de bănci din UE, încercând să refacă încrederea investitorilor în sistemul financiar european.

Potrivit oficialilor UE, examinările din acest an au fost mai riguroase decât cele din 2010, considerate prea indulgente de către investitori şi analişti.

Din cele 91 de bănci care participă la testele de stres în 2011, 26 se confruntă cu un risc crescând în privinţa nevoii de sprijin financiar extern, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody"s Investors Service.

Potrivit unor surse citate de presa străină, între 10 şi 15 bănci europene nu au reuşit să treacă testele de stres din acest an. Instituţiile în cauză sunt, în principal, din Grecia, Germania, Portugalia şi Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb