Ministerul Finanţelor a vândut joi certificate de trezorerie în valoare de 711 milioane lei (157,6 milioane euro), scadente la 27 noiembrie 2017, la ultima licitaţie din noiembrie, sub suma programată de 800 milioane de lei, din cauza randamentului mediu anual în urcare la 0,84%, de la nivelul de 0,6% plătit la licitaţia din octombrie pentru aceeaşi scandenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a Româ-niei (BNR).
Cererea celor nouă bănci participante s-a ridicat la 966 milioane lei, cu 20% peste suma programată de Finanţe, însă cu mult sub nivelul înregistrat în octombrie, de 2,26 miliarde lei pentru acelaşi volum de împrumut propus de stat.
Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală, potrivit news.ro.
Randamentul mediu ponderat la licitaţia de luni a fost de 0,84%. Pe 13 octombrie, la ultima licitaţie de certificate pe un an, dobânda medie primită de bănci a fost de 0,6% pe an, peste cea din septembrie, de 0,56%.
De altfel, analiştii ING Bank au anticipat joi dimineaţă un randament maxim în jur de 0,8%, sugerat de piaţa secundară.
Certificatele de trezorerie sunt împrumuturi pe termen scurt şi foarte scurt, de maximum un an.
Licitaţia de joi este singura organizată în noiembrie pentru certificate de trezorerie de către Ministerul Finanţelor, restul licitaţiilor fiind pentru obligaţiuni, care au scadenţe mai lungi.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.