Ministerul Finanţelor a vândut vineri obligaţiuni de stat în valoare de 60 milioane lei scadente la 19 decembrie 2022, printr-o licitaţie suplimentară la cea organizată joi, în care a luat cu împrumut 400 milioane lei (89 milioane euro) la un randament mediu anual de 2,76%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
După sesiunea suplimentară de vineri, valoarea cumulată a licitaţiei a ajuns la 460 milioane lei.
Joi, la sesiunea primară a licitaţiei, cererea băncilor a fost slabă, de doar 442 milioane lei, la o valoare anunţată de 400 milioane lei, potrivit News.ro.
Totuşi, statul a împrumutat toată suma programată, chiar dacă dobânzile au fost mai mari decât la licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,79%, iar cel mediu - de 2,76% pe an, potrivit datelor BNR.
În 24 şi 25 octombrie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 575 milioane de lei, la un randamant mediu de 2,65% pe an.
Analiştii se aşteptau la o licitaţie slabă, ca urmare a contextului nefavorabil.
În noiembrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 300 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare.
Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 07.11.2016, 11:01)
Statul se imprumuta, deci nu are bani. Dar totusi ii doneaza bisericii ortodoxe milioane si milioane de euro, desi BOR este o institutie privata, nu de stat. Interesant. A, am uitat ca si la noi urmeaza alegerile...