Acum nimeni nu mai are nici o iluzie. Imaginile le-am văzut toţi. Jandarmi confiscând broşuri de la oamenii care veniseră să asiste la parada de 1 Decembrie. Poliţişti călare încercând să intimideze manifestanţii. Cetăţeni luaţi pe sus şi băgaţi în dubă pentru că au îndrăznit să îşi exprime, paşnic, nemulţumirea împotriva regimului.
România a devenit un stat dominat de uniforme. Cum ne-au adus aici?
Prin reciclarea instituţiilor regimului Ceauşescu. Luaţi cazul "Jandarmeriei". Este vorba, de fapt, de trupele de Securitate-Miliţie (aveau comandamentul la cazarma din Băneasa). Înainte de 1989 aveau scuturi din plastic, nişte bastoane şi ceva grenade lacrimogene. Le-aţi văzut echipamentul acum? Într-o ţară în care copiii de la ţară se luptă să ajungă la şcoală prin noroaie şi prin frig, statul a găsit sume uriaşe pentru a echipa Jandarmeria cu "ultimul răcnet" în materie de echipament pentru snopit în bătaie.
Între personajele în uniformă şi civili s-a căscat o prăpastie. Ultimii lucrează pe salarii de mizerie. Să verificăm cifrele. În aprilie 2017, salariul mediu în Învăţământ era 2307 RON. Mai puţin decât salariul unui plutonier-major, care avea 2452 RON. Iar aceste cifre falsifică realitatea. În realitate, plutonierul ia mult peste această sumă, datorită diverselor "sporuri" şi facilităţi pe care salariaţii de rând nu le au.
Autorităţile se fac că plouă. Iată ce încearcă ele să ascundă. Luăm sectorul 1 al Capitalei. Dacă eşti poliţist local şi ai "studii superioare" (un criteriu lipsit de conţinut astăzi, când oricine poate avea o hârtie de la fabricile de diplome), ai un salariu net între 2700 şi 3400 RON. Ca debutant!... La care se adaugă o avalanşă de "sporuri". Cum ar fi "norma de hrană" (25-32 RON pe zi). Bani pentru "schimbul de tură" (5 RON). Sau 25% în plus pentru turele de noapte. Subsemnatul, conferenţiar la Universitatea Bucureşti, are 2800 RON net. Nu mi se decontează nici măcar o pagină de xerox sau un pix. Asta ca să vă faceţi o idee...
Deci: cum s-a ajuns aici? Regimul instaurat prin lovitură de stat la 22 Decembrie 1989 s-a bazat pe complicitatea "serviciilor secrete" şi a "militarilor" (această din urmă categorie include orice fel de personal în uniformă "militară", în special pe acela de la Interne). Ei nu au ezitat să şantajeze noile autorităţi - presupus "civile" - atunci când acestea nu le ofereau ce doreau. În 1990, unii generali au ameninţat că scot trupele dacă nu sunt lăsaţi în pace de procurorii curioşi să afle, totuşi, cine a ucis atâţia oameni la Revoluţie.
În ultimul deceniu, modul de operare s-a schimbat oarecum. Acum se preferă pur şi simplu infiltrarea instituţiilor şi a companiilor. Faceţi o socoteală câte sunt conduse de agenţi ai Securităţii sau de "militari". Un exemplu: în septembrie 2017 a fost militarizat, prin "ordonanţă de urgenţă", Institutul Cantacuzino.
Învăţământul a fost lovit în plin. Universităţile au fost lăsate să se năruiască. Sub-finanţate şi legate de mâini şi de picioare cu funiile birocraţiei. Iar în această vreme au proliferat instituţiile "cu cozoroc". Cele mai multe dintre scandalurile legate de plagiat "în mediul universitar" provin de la acestea. Aşa a devenit posibil un Gabriel Oprea: plagiator şi îndrumător de "doctorate" la rândul lor plagiate.
Pentru cei care susţin că "servesc patria", regulile comune nu se aplică. Pensionaţi la 45 de ani, cu pensii uriaşe, sunt reangajaţi a doua zi, cu un salariu obscen, pe posturile din care s-au pensionat. Să luăm cazul lui Florian Coldea. Potrivit presei, pensia acestui individ este de... 22.000 RON pe lună (da, aţi citit bine, aceasta este cifra din ştirea pe care am găsit-o). Proaspătul pensionar are... 46 de ani. Înţeleg, tot din presă, că omul s-a angajat deja... conferenţiar la o instituţie unde se stă în poziţie de drepţi - aşa-zisa "Academie Naţională de Informaţii Mihai Viteazul". Ce merite are savantul Coldea? Nu îmi amintesc să fi văzut nici o lucrare a acestuia, pe nicăieri. A semnat însă nişte laude la adresa unui plagiator (care susţine că ar fi Premier), aşa că presupun că a îndeplinit "criteriul publicaţiilor"...
Nu este zi din calendar în care să nu auzim despre ultragiile comise de această castă. Contracte cu statul, prin care se şifonează banul public. Informatori ai Securităţii promovaţi miniştri. Achiziţii de maşini de lux. Şpriţuri în vile de protocol. Rude angajate pe pile.
Statul pare incapabil să reacţioneze. Dar ce spun eu?... Statul este, de fapt, captiv. Mă uitam zilele trecute la televizor, la o scenă supra-realistă. Actualul Primar al Capitalei îl acuză pe actualul Prim-Ministru că este ofiţer acoperit. Păi... Nu ştia asta de la început? I-a revenit acum memoria?
Mai nou, politicienii s-au prins care este reţeta fericirii în tranziţie. Şi vor să se militarizeze. Au cerut lege pentru a avea dreptul la girofar. Unul dintre ei ameninţă să îi mitralieze în piaţă pe cei care demonstrează împotriva Guvernului. Cum s-ar spune, vor să "servească patria"...