Statul intenţionează să împartă oferta "Petrom" în două tranşe

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 mai 2011

Oferta de vânzare a 9,84% de acţiuni "OMV Petrom", care urmează să fie desfăşurată de stat, ar putea fi împărţită în două tranşe: una destinată investitorilor instituţionali şi una celor individuali, potrivit datelor transmise de OPSPI (Oficiului Participaţiilor Statutului şi Privatizării în Industrie), la solicitarea ziarului "BURSA".

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) ceruse statului ca investitorii români persoane fizice să aibă întâietate în cadrul ofertei de vânzare la Bursă a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), respectiv să poată cumpăra toate acţiunile pe care şi le doresc în cadrul acestei oferte.

OPSPI a anunţat că va avea în vedere şi introducerea unui mecanism de echilibrare între cele două tranşe, în următorul sens: în cazul în care o tranşă este subscrisă şi una suprasubscrisă, să se poată transfera din cele două tranşe acel număr de acţiuni care să le echilibreze.

"Mărimea celor două tranşe va putea fi determinată numai după parcurgerea etapei de investigare a interesului potenţialilor investitori", ne-au mai spus reprezentanţii OPSPI.

Intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde pachetul de 9,84 % acţiuni va fi făcută de cea mai mare bancă de investiţii din Rusia, "Renaissance Capital Limited EFG".

În cursa pentru intermediere, "Renaissance Capital" s-a aliat cu firmele de brokeraj "EFG Eurobank Securities", "BT Securities" şi "Romcapital".

Valoarea tranzacţiei este estimată la peste 500 milioane de euro, iar comisionul pe care îl vor dobândi societăţile intermediare va fi de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, undeva la nivelul de 4-5 milioane de euro.

CEC Bank va fi distribuitorul de retail la oferta publică secundară.

Potrivit caietului de sarcini, consorţiul câştigător trebuie să finalizeze oferta de vânzare în termen de patru luni de la semnarea contractului de intermediere.

"Petrom" este cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele de explorare şi producţie, rafinare şi marketing, gaze naturale şi energie. "OMV", grupul energetic lider în Europa Centrală şi de Sud - Est deţine 51,01% din acţiunile "Petrom". Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb