Statul şi-a declinat dreptul de preemţiune în cazul Castelului Pogany

Valentin Busuioc
Companii #Imobiliare / 17 aprilie 2015

Statul şi-a declinat dreptul de preemţiune în cazul Castelului Pogany

Ministerul Culturii şi-a declinat interesul să exercite dreptul de preemţiune al statului în cazul monumentului Castelul Pogány din Retezat (clasat în grupa A a Patrimoniului Naţional), a anunţat astăzi Artmark Historical Estate, într-un comunicat trimis redacţiei.

În aceste condiţii, firma poate proceda legal la punerea în vânzare a castelului, prin licitaţie, concurs de oferte sau tranzacţie privată. Monumentul a fost revendicat şi retrocedat moştenitorilor familiei Pogany.

Potrivit reprezentanţilor diviziei Artmark specializate în vânzarea de monumente istorice şi de artă, castelul din Hunedoara (unul dintre puţinele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare şi funcţionare) şi-a câştigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Naţional Retezat, ci şi graţie istoriei artistice a familiei nobiliare Pogány - parte a elitei transilvănene din secolul XIX.

Artmark menţionează: "Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriţei Margit Pogány, modelul şi iubita lui Constantin Brâncuşi. «Domnişoara Pogány» este una dintre cele mai celebre opere ale lui Brâncuşi, diferite versiuni ale operei aflându-se la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) sau Muzeul de Artă din Philadelphia. Recordul pentru una dintre versiuni, «Domnişoara Pogány II», a fost stabilit în 1997 la Christie's New York pentru suma de 5,6 milioane de euro. Domeniul Pogány, format din castel şi un parc dendrologic de 17 ha, a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemţiune, pentru valoarea, discountată faţă de evaluare, de 500.000 euro".

Sub deviza "nu există viitor fără istorie", Artmark Historical Estate activează pentru punerea în circulaţie şi în valoare şi a monumentelor uitate. Cu soluţii pentru conservarea şi valorificarea castelelor şi a monumentelor de artă, firma îşi propune să recupereze şi să prezerve valorile autentice româneşti, "prin găsirea pentru acestea a unui proprietar care să le merite", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb