Statul va diviza CNH până la finalul anului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 9 septembrie 2011

Subvenţiile pentru cele şapte mine ale CNH au fost, anul trecut, de 254 milioane lei

Claudiu Stafie: "Trebuie să scăpăm de datoriile istorice ale companiilor de stat"

Statul român va diviza Compania Naţională a Huilei (CNH) până la finalul acestui an, separând minele profitabile de cele neviabile, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe pe teme de minerit, organizată de "Focus Energetic", Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Potrivit domniei sale, exploatările miniere considerate neviabile vor funcţiona până în 2018, perioadă în care vor continua să fie subvenţionate cu sume din ce în ce mai mici. Subvenţiile pentru cele şapte mine ale CNH (patru profitabile şi trei neprofitabile) au fost, anul trecut, de 254 milioane lei.

"Am stabilit că trebuie să separăm minele viabile de cele care, din păcate, nu au această posibilitate şi au nevoie de subvenţii de la stat. Am separat cele şapte mine în patru viabile şi trei neviabile. Cele trei neviabile vor merge până în 2018, perioadă în care vor primi în continuare subvenţii. Până în 2018 trebuie inclusiv să ne asumăm obligaţiile de mediu şi să le punem în practică. După 2018 cele trei mine neviabile vor fi închise şi ecologizate", a spus domnul Stafie. Minele viabile ale CNH vor fi restructurate, "nu neapărat prin concedierea anumitor persoane", dar cu obligaţia reducerii cheltuielilor de func-ţionare, a mai precizat domnia sa a adăugat: "Dacă vrem să oferim şansa continuării existenţei mineritului în Valea Jiului trebuie să respectăm cerinţele UE. Trebuie să scăpăm de acest balast care este datoria CNH. Trebuie să găsim soluţii pentru aceste datorii, alături de Ministerul Finanţelor Publice şi UE".

Claudiu Stafie a subliniat că niciuna dintre companiile deţinute integral sau majoritar de stat, care au datorii, inclusiv societăţile din industria apărării, nu-şi poate plăti obligaţiile restante.

"Toate companiile cu capital majoritar de stat trebuie curăţate de datoriile istorice. Aceste societăţi, cum ar fi Termoelectrica sau alte companii din domeniul armamentului, nu pot plăti aceste datorii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb