Statul vrea să mai vândă aproape 12% din "Petrom"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 mai 2010

Statul vrea să mai vândă aproape 12% din "Petrom"

Vânzarea se va face prin ofertă publică

Dacă AGA "OMV Petrom" decide majorarea de capital prin aport în numerar, statul îşi vinde şi drepturile de preferinţă, tot prin ofertă publică

Luca: Salariaţii nu mai sunt aşa de interesaţi să cumpere pachetul de 8%, din cauza preţurilor mici de pe Bursă

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de vânzare a unei părţi din acţiunile pe care le mai deţine la "OMV Petrom" SA (fosta SNP Petrom). Potrivit proiectului supus, ieri, dezbaterii publice pe site-ul ministerului, Guvernul trebuie să aprobe vânzarea, prin metode specifice pieţei de capital - ofertă publică de vânzare sau vânzarea ca răspuns la ofertă publică de cumpărare, a unui pachet de 6.706.662.427 acţiuni, administrat de Ministerul Economiei. Acest pachet reprezintă 11,84% din capitalul social al " OMV Petrom", înregistrat la data de 31 mai 2010.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre, pachetul de acţiuni scos la vânzare a fost stabilit la 11,84% pentru că, dintr-o deţinere de 20,62% din capitalul social al "OMV Petrom", se păstrează în administrarea Ministerului Economiei un pachet de acţiuni reprezentând 8,8 % din capitalul social. Din acesta, o cotă de până la 8% din capitalul social va fi oferit spre vânzare salariaţilor "OMV Petrom". Oferta publică de vânzare, respectiv vânzarea ca răspuns la oferta publică de cumpărare, se va derula prin intermediul unui intermediar autorizat, care va fi selectat prin licitaţie.

Proiectul de lege mai stipulează că, în situaţia în care adunarea generală a acţionarilor "OMV Petrom" SA hotărăşte majorarea capitalului social al societăţii prin aport în numerar, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, este mandatat să îşi tranzacţioneze, conform prevederilor legale în vigoare, drepturile de preferinţă. Tranzacţionarea drepturilor de preferinţă se face tot prin intermediar autorizat selectat prin licitaţie.

Liviu Luca, preşedintele Asociaţiei Salariaţilor "Petrom", ne-a declarat: "Decizia statului de a-şi vinde acţiunile pe Bursă este o prostie. Contextul actual de pe piaţa noastră de capital este foarte prost pentru vânzare şi statul va obţine puţini bani. Toate acţiunile s-au depreciat puternic din cauza crizei în ultimul an. Cât despre vânzarea acţiunilor către salariaţii < Petrom >, autorităţile nu au mai făcut nimic, de multă vreme, ca să aprobe metoda prin care să se facă această tranzacţie. Nici salariaţii nu mai sunt atât de interesaţi să cumpere, pentru că piaţa de capital nu le mai oferă câştiguri atât de mari ca în perioada 2006-2008".

Domnul Luca ne-a explicat că salariaţii vor plăti o acţiune "Petrom" la valoarea cu care a cumpărat "OMV" la momentul privatizării, respectiv 0,0525 de euro (0,2158 lei, la valoarea euro din momentul tranzacţiei). Astfel, pentru a cumpăra 8% din capitalul social al "Petrom" (circa 4,5 milioane de acţiuni), salariaţii ar trebui să aibă, în total, vreo 235 milioane de euro.

Liviu Luca a concluzionat: "De unde să se strângă atâţia bani pe criza asta? În plus, preţul actual al unei acţiuni < Petrom > pe Bursă nu le oferă salariaţilor câştiguri bune. Vânzarea către salariaţi avea sens când preţul oferit pe Bursă era de 2-3 ori mai mare decât cel de vânzare".

Conform proiectului de hotărâre de Guvern, preţul acţiunilor vândute, şi după caz, preţul de tranzacţionare a drepturilor de preferinţă este stabilit şi recomandat de către intermediarul autorizat şi se aprobă de către comisia care va fi constituită pentru coordonarea procesului de vânzare. Comisia pentru coordonarea procesului de vânzare îi are în componenţă pe ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri - preşedinte; ministrul finanţelor publice; un secretar de stat din aparatul propriu de lucru al primului ministru, numit de primul ministru; şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie; secretarul de stat numit prin ordin al ministrului economiei.

Ieri, acţiunile "OMV Petrom" s-au tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti, la preţuri cuprinse între 0,263 de lei şi 0,284 lei/acţiune.

Michaela Huber, purtător de cuvânt al "OMV", ne-a declarat: "OMV deţine deja 51% din capitalul social al Petrom. De aceea, nu există o nevoie imediată de a creşte deţinerea OMV în cadrul Petrom. Cu toate acestea, suntem interesaţi (n.r. de vânzarea participaţiei statului în cadrul Petrom) şi vom comunica posibili viitori paşi".

Ionuţ Popescu, Fondul Proprietatea:

Nu am avut discuţii cu Ministerul Economiei privind o eventuală achiziţie a pachetului la SNP

Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, a spus, pentru ziarul BURSA, că nu a discutat cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei despre o posibilă achiziţia a pachetului de 11,84% din "Petrom" (simbol SNP) pe care statul intenţionează să îl vândă.

Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiunile Petrom (SNP), în timp ce statul român are o participaţie de 20,63%. Fondul are disponibilităţi băneşti de circa 500 de milioane de euro ca urmare a nedistriburii de dividende în ultimii doi ani.

Ionuţ Popescu a mai spus că aşteaptă ca "Petrom" să vină cu o propunere concretă de majorare a capitalului social, înainte să ia o decizie privind oportunitatea participării la majorare: "Trebuie să avem o imagine limpede asupra sumei cu care Petrom va dori să majoreze capitalul social, la ce preţ/acţiune şi asupra ceea ce plănuieşte compania să facă cu banii obţinuţi din majorare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb