Statul vrea să privatizeze integral companiile unde este acţionar minoritar

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iunie 2010

Borbely Karoly

Borbely Karoly

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) intenţionează să demareze un program potrivit căruia toate companiile la care statul are o participaţie mai mică de 50% din capitalul social "să fie privatizate imediat", pentru a aduce bani la buget, a declarat, ieri, Borbely Karoly, secretar de stat în cadrul MECMA. În ceea ce priveşte companiile mari de stat, cum ar fi CFR, în primă fază vor fi reduse cheltuielile, prin efectuarea unor disponibilizări, a conchis reprezentantul Ministerului Economiei, prezent la un seminar despre piaţa de logistică. Domnia sa a precizat că prioritatea Guvernului este restructurarea administraţiei publice, care, "în prezent, este supradimensionată", în vederea eficientizării acesteia. O altă măsură propusă de Executiv este descentralizarea, potrivit lui Borbely Karoly, care a subliniat că ţara noastră "are nevoie de stabilitate politică, de consecvenţă. Chiar dacă admitem că nu am comunicat prea bine, faptul că Guvernul este stabil şi există o preocupare pentru a duce la bun sfârşit fiecare punct al acordului cu FMI este un atuu ca investitorii să nu plece din România". Domnia sa consideră că moţiunea de cenzură depusă de PSD nu va trece de Parlament.

Borbely Karoly a subliniat că România este afectată de cel de-al doilea val de criză din Europa, având în vedere că exporturile către UE se ridică la 74% şi că majoritatea importurilor se îndreaptă către aceeaşi regiune. Cu toate acestea, ţara noas-tră are un potenţial de creştere foarte mare, în opinia domniei sale: "Suntem stat membru al UE şi avem deschidere la mare. Avem un background în ceea ce priveşte industria şi pregătirea angajaţilor în industrie, iar în procesul de descentralizare al autorităţilor locale, acestea au o deschidere faţă de investitori". Borbely Karoly consideră necesară o colaborare mai strânsă atât între investitori şi autorităţile locale, cât şi între societăţile interesate să investească la noi şi companiile de utilităţi.

Investiţiile făcute de străini în ţara noastră s-au ridicat, în 2008, la 10 miliarde euro, după care, din 2009, au început să scadă, până la circa 5 miliarde euro. De asemenea, potrivit oficialului MECMA, din cele peste 5,9-6,1 miliarde de euro pe care ţara noastră le poate atrage anual din fondurile UE, este absorbit un procent de aproximativ 7-8% din această valoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb