ŞTEFAN-RADU OPREA, MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: "Politicile comerciale europene au nevoie de studii de impact"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 9 mai 2019

Ştefan-Radu Oprea

Ştefan-Radu Oprea

Întâlnirile tehnice sunt importante pentru că întotdeauna deciziile politicienilor se bazează pe studiile de impact, pe analizele pe care le fac economiştii, a afirmat, ieri, la deschiderea lucrărilor reuniunii tehnice informale a Trade Economist Network, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Domnia sa a declarat: "Cred că este normal ca atunci când discutăm despre politici şi acorduri comerciale, despre parteneriate şi despre investiţii, să avem întotdeuana în spate o analiză solidă asupra impactului pe care aces-tea le au asupra statelor membre. Atunci când vorbim despre politici comerciale, poate unul dintre punctele care au suscitat foarte multe discuţii în Europa au fost mandatele de negociere în relaţia cu SUA şi aici avem nevoie de studii de impact; cetăţenii europeni simt nevoia să aibă aceste date concrete, aceste informaţii privitoare la modul în care negocierile pot să aibă impact asupra vieţii de zi cu zi. (...) Astfel de decizii, care se bazează pe datele furnizate de economiştii, analiştii, statisticienii UE, trebuie comunicate foarte bine către cetăţeni pentru a şti exact care este mandatul cu care comisarul european pentru comerţ merge în SUA, la aceste negocieri".

În cadrul discursului pe care ministrul Oprea l-a susţinut în deschiderea lucrărilor reuniunii tehnice informale a Trade Economist Network, care a avut loc la Bucureşti, oficialul a precizat că în prezent, 1,4 milioane de locuri de muncă din România şi 36 de milioane de locuri de muncă la nivelul UE sunt susţinute prin comerţul internaţional cu state terţe. Aceste cifre confirmă importanţa politicii comerciale comune europene, iar contribuţia tehnică a economiştilor din cadrul DG Trade şi din statele membre ne ajută să evaluăm impactul deciziilor pe care le luăm, a mai menţionat Ştefan Radu Oprea.

Totodată, ministrul român de resort a prezentat, ieri, contribuţia Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene la consolidarea politicii comerciale comune: adoptarea mandatelor de negociere în relaţie cu SUA privind liberalizarea comerţului cu bunuri şi evaluarea conformităţii; intrarea în vigoare a Acordului de Parteneriat Economic UE - Japonia; aprobarea de către Parlamentul European a Acordului de Comerţ Liber şi a Acordului privind Protecţia Investiţiilor UE - Singapore; intrarea în vigoare a Regulamentului privind examinarea investiţiilor străine directe în UE şi a Regulamentului privind punerea în aplicare a clauzelor de salvgardare bilaterale.

Centru de Cercetare în domeniul productivităţii, lansat în parteneriat cu Republica Coreea

Oficialul MMACA a amintit şi de lansarea Centrului de Cercetare în domeniul productivităţii în parteneriat cu Republica Coreea, care a avut loc ieri la ASE.

Domnul Oprea a precizat: "Centrul de Cercetare în domeniul productivităţii, parte a programului Knowledge Sharing Program (KSP), derulat în parteneriat cu Republica Coreea este un program în care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) este partener, împreună cu Academia de Studiu Economice (ASE), pentru că încercăm să aducem către IMM-uri, în special, posibilitatea de a-şi îmbunătăţi productivitatea prin diverse programe, învăţăm de la cei mai buni, ştim foarte bine cum au evoluat ţările asiatice, în special Coreea şi performanţele pe care le au în domeniul productivităţii. Este un program în patru etape - acum se înfiinţează Centrul de cercetare la ASE şi va fi un raport final care va propune o modalitate în care România poate să îmbunătăţească aceste metode. În Coreea, spre exemplu, el se autofinanţează pentru că produce acel serviciu pe care IMM-urile îl simt ca pe o necesitate şi au şi disponibilitatea de a plăti, iar noi vrem să ştim exact dacă IMM-uile de la noi sunt dezvoltate suficient pentru a putea să beneficieze de aceste servicii sau dacă, iniţial, este nevoie de un parteneriat public-privat în care Guvernul României să fie partener. Credem că discuţiile care au fost în societatea românească despre productivitate şi despre evoluţia salariului minim pe economie, ultimele statistici, ultimele rezultate, care au fost puse la dispoziţia noastră de către OECD, arată că, într-adevăr, România are astăzi cea mai mare productivitate, raportată la PIB/locuitor, şi cred că trebuie să găsim împreună şi să punem la dispoziţia antreprenorilor acele instrumente, acele metode, prin care care să crească productivitatea orară în întreprinderile lor, astfel încât să poată creşte, apoi, şi salariile".

Partenerii din Republica Coreea au efectuat, deja, vizite în România, partenerii din România în Coreea, iar acum este a treia etapă marcată de încă o vizită a partenerilor coreeni, urmând ca în ultima etapă să producem şi raportul, care va fi gata, probabil, în două luni, a mai explicat domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb