Stiglitz: România ar trebui să fie pregătită oricând de o criză, ca să nu mai aibă problemele actuale

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2009

Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel în economie în 2001, care a deţinut şi funcţia de economist-şef al Băncii Mondiale.

Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel în economie în 2001, care a deţinut şi funcţia de economist-şef al Băncii Mondiale.

România ar trebui să adopte politici financiare an­ti-ciclice, prin care să evite decalaje mari în economie şi efectele acestora, ca să se ferească de o viitoare criză, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel în economie în 2001, citat de NewsIn.

"Lecţia pentru următoarea criză este că ar trebui să planificaţi oricând o criză. Economia de piaţă este un sis­tem foarte instabil. Greenspan (fost pre­şedinte al băncii centrale a SUA - Federal Reserve n.r.) a făcut o gre­şeală fundamentală pe care a recunoscut-o: a crezut că economia de piaţă se corectează singură, dar nu se corectează singură", a atras atenţia Joseph Stiglitz, în interviul acordat ieri televiziunii The Money Channel.

Laureatul premiului Nobel în economie în 2001, care a deţinut şi funcţia de economist-şef al Băncii Mondiale, a adăugat că "este nevoie de un rol puternic al guvernului în administrarea pieţei şi în stabilirea regulilor jocului". "În reglementarea jocului financiar trebuie să aveţi politici anti-ciclice, să vă asiguraţi că baloanele nu cresc şi că nu apar cele mai grave consecinţe ale acestor baloane", a mai spus Joseph Stiglitz. El a adăugat că multe dintre ţările emergente, cu economii în tranziţie, care au luat măsurile corecte au fost totuşi afectate de criza financiară internaţională prin reducerea fluxurilor financiare, colapsul exporturilor şi scăderea sumelor de bani trimise în ţară de cei care lucrează în străinătate. "Ţările care au fost cele mai integrate în economia globală au fost cel mai lovite, pentru că erau cele mai dependente şi pentru că aveau o legătură mai strânsă cu ceea ce se întâmpla în străinătate. Cele care au evitat aceste baloane, care au poziţii fiscale mai bune şi îndatorare externă mai mică, cele care au un sistem bancar mai puternic, vor trece prin criză mai bine", a precizat Stiglitz.

Încă suntem într-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem în cădere liberă

Cât priveşte stadiul crizei, Stiglitz consideră că "e încă foarte grav".

"Unii o descriu ca fiind sfârşitul începutului, aşadar ar fi uşoare semne de revenire. Nu mai suntem în cădere liberă, ştiam că va exista un final al crizei, dar când eşti în cădere liberă nu ştii cât de mult vei cădea", a explicat Stiglitz. El a mai precizat că rata şomajului din Statele Unite ale Americii (SUA) va continua să crească şi "nu vedem o eliminare a diferenţei dintre abilitatea economiei de a produce la capacitatea sa şi producţia reală până în 2011".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb