STRATEGIA DE BROADBAND A MCSI Ministerul Comunicaţiilor vrea creşterea ratei de penetrare a conexiunilor în bandă largă până la 40 % în 2010 şi 80% în 2015

A.D.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 10 aprilie 2009

Prioritatea MCSI este timpul cetăţeanului.

Prioritatea MCSI este timpul cetăţeanului.

Guvernul a aprobat în şedinţa din această săptămână, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Hotărârea de Guvern privind punerea în aplicare a Strategiei Guvernamentale de Dezvoltare a Comunicaţiilor Electronice în Bandă Largă pentru perioada 2009-2015. Potrivit Comisiei Europene comunicaţiile în bandă largă reprezintă un vector al dezvoltării economice la nivel global precum şi o soluţie de ieşire din criza economică prin crearea de locuri de muncă. În România infrastructura de tip broadband este destul de bine dezvoltată în marile oraşe datorită investiţiilor private dar este deficitară în zonele rurale.

Totodată, simplifică relaţiile dintre cetăţeni, instituţii ale statului, companii şi alte organizaţii prin implementarea serviciilor de e-banking, de plată on-line a taxelor şi impozitelor sau prin facilitarea accesului la documente emise de administraţiile publice locale şi centrale.

La finalul şedinţei de Guvern, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu, a declarat: "Obiectivul principal al MCSI în perioada următoare este timpul cetăţeanului. Asta presupune că noi vom avea ca prioritate următoarele trei obiective: în cât timp cetăţeanul se informează, în cât timp cetăţeanul îşi plăteşte taxele şi impozitele online, în cât timp îşi obţine orice document de care are nevoie pe teritoriul României".

Referitor la adoptarea Hotărârii de Guvern privind punerea în aplicare a Strategiei Guvernamentale de Dezvoltare a Comunicaţiilor Electronice în Bandă Largă pentru perioada 2009-2015 ministrul MCSI a mai adăugat: "Avem câteva obiective foarte clare- creşterea ratei de penetrare la nivelul gospodăriilor, a conexiunilor în bandă largă până la 40 % în 2010 şi 80% în 2015; astăzi avem 27,04%; creşterea ratei de acces la serviciile de comunicaţii electronice de bandă largă la nivelul populaţiei de 100% până în 2015; astăzi avem 10,52%. La nivelul UE avem ţări cum sunt Franţa, Germania, Belgia, Finlanda, Suedia, unde rata de penetrare este până la 25%. În continuare, conectarea şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor în bandă largă la nivelul IMM-urilor va fi un alt obiectiv principal, pe lângă faptul că noi avem câteva zone dezavantajate, clare, în România şi aici vom încerca să rezolvăm problema cu fonduri structurale. Necesarul de finanţare pentru perioada 2009 - 2015 se ridică la 1,25 miliarde euro, din care 140 de milioane euro vor fi partea de cofinanţare pe care statul român o adaugă la fondurile structurale. Alte surse de finanţare sunt fondurile de criză, fondurile guvernamentale şi încheierea de parteneriate publice-private. Una din condiţiile de accesare a unei sume de aproximativ 190 de milioane de euro, din care în jur de 60 de milioane de euro vor fi fonduri de criză, era adoptarea strategiei de broad-band".

Strategia respectă şi directiva CE care prevede că îmbunătăţirea accesului la internetul de mare viteză este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa.

Potrivit CE, conectarea la internetul de mare viteză a populaţiei rurale (în pondere de 30%) care nu beneficiază de acest serviciu ar trebui să constituie o prioritate pentru realizarea până în 2010 a obiectivului "servicii de bandă largă pentru toţi". Astfel, se urmăreşte şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în zonele rurale defavorizate.

Strategia mai prevede înfiinţarea unui Grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, etc. "Activitatea care va decurge din adoptarea acestui HG se va desfăşura sub monitorizarea unui Grup de lucru interministerial care va elabora un plan de măsuri pe termen scurt şi mediu şi va avea în vedere absorbţia cu maximă eficienţă a fondurilor guvernamentale. Grupul de lucru va fi constituit din 10 ministere", a mai precizat Gabriel Sandu.

Acest Grup de lucru va stabili direcţiile strategice pentru trecerea la societatea informaţională în România, va monitoriza implementarea proiectelor de infrastructură şi servicii de broadband mai mari de 100.000 euro şi va stabili căile principale de modernizare a administraţiei centrale folosind metodele şi instrumentele tehnologiei informaţiei.

Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu, a declarat: "Obiectivul principal al MCSI în perioada următoare este timpul cetăţeanului. Asta presupune că noi vom avea ca prioritate următoarele trei obiective: în cât timp cetăţeanul se informează, în cât timp cetăţeanul îşi plăteşte taxele şi impozitele online, în cât timp îşi obţine orice document de care are nevoie pe teritoriul României".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb