Strategie comună pentru dezvoltarea sectoarelor energetic, agricultură şi mediu

A.G.R.
Macroeconomie / 1 septembrie 2009

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii, propune stabilirea unei strategii comune care să respecte principiul de interdependenţă între sectoarele mediu, energie şi agricultură.

"La ora actuală se discută reforma în domeniul energetic. Am propus în Coaliţie ca Ministerul Economiei, Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii să se aşeze la discuţii şi să stabilească un pachet comun, o strategie, pentru interdependenţă. Este necesară valorificarea pachetelor de CO2, sunt două miliarde euro în cazul certificatelor verzi. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea în Domeniul Energetic trebuie să participe la discuţii pentru ca cei trei actori să elaboreze o strategie comună", a declarat, marţi, Gheorghe Flutur, audiat la Comisia parlamentară de anchetă privind cercetarea modului în care se gestionează amenajările de irigaţii şi fondurile alocate.

De asemenea, fostul ministru al Agriculturii a precizat că România este medio-dependentă în proporţie de peste 90 la sută. "Trebuie să avem o strategie de grad zero pentru a reduce gradul de dependenţă", a spus acesta.

"Trebuie să regândim sistemul de irigaţii din România. UE va spune că va da subvenţia pe suprafaţă. În zonele care se pretează trebuie să ne gândim ce facem cu banii primiţi. Statul vrea să modernizeze sistemul de irigaţii? Serviciile pot fi externalizate. Să vedem ce facem cu zonele în care apa ajunge greu. Totodată, dacă vrem să nu mai fim importatori de roşii trebuie să venim cu o legislaţie în domeniu", a adăugat Flutur.

Fostul ministru al Agriculturii a menţionat că în afară de marile exploataţii, trebuie dotate micile exploataţii şi este necesară irigarea gospodăriilor ţărăneşti.

"La inundaţiile din 2006 au fost inundate 50.000 de hectare pădure. Unele au rezistat, plantaţiile mici s-au distrus. Am făcut pentru 18.000 de hectare studii de fezabilitate pentru perdele forestiere. Aveam problema exproprierilor", a amintit Flutur.

În ceea ce priveşte sprijinirea micilor producători, Flutur a declarat că propune pentru realizarea unei contraponderi a monopolului supermarketurilor promovarea de către autorităţi a pieţelor ţărăneşti. "Autorităţile locale trebuie să intervină şi să ofere spaţiul. Să se facă pieţe moderne cu produse româneşti", a spus acesta.

Referitor la întrebările reprezentanţilor Comisiei parlamentare în legătură cu activitatea SNIF, Gheorghe Flutur a precizat: "Am deblocat activitatea SNIF. Au fost plătite datorii electricitate şi alte datorii, a căror valoare atingea aproximativ 100 milioane dolari, la acea vreme".

Fostul ministru al Agriculturii a declarat că nu comentează programul RomAg. "Nu vreau să comentez programul RomAg. Problema este unde au ajuns banii", a spus acesta.

De asemenea, Gheorghe Flutur a precizat că nu are afaceri în agricultură, şi nici în alte domenii. "Dacă aş fi avut, ar fi fost declarate toate", a afirmat Flutur.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb