Partidul Democrat-Liberal (PDL) va încerca să rămână la putere după demisia premierului Emil Boc şi să îşi atingă obiectivele politice, dar chiar şi în cazul în care opoziţia ar prelua conducerea, este puţin probabil ca România să sufere schimbări strategice sau semnificative, comentează STRATFOR, potrivit Mediafax. După demisia lui Boc, PDL se îndreaptă către un lider diferit în încercarea de a reduce nemulţumirea socială şi pentru a dovedi că este capabil să reacţioneze la criză şi să priveze opoziţia de iniţiativă. Astfel, preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe fostul director al serviciilor de informaţii externe, Mihai Răzvan Ungureanu, să formeze noul Guvern.
Principalul scop al PDL este să modifice data alegerilor parlamentare pentru iunie 2012, pentru ca acestea să se desfăşoare în aceeaşi zi cu alegerile locale. Acest lucru i-ar permite partidului să-şi coordoneze eforturile cu primarii democrat-liberali. Scopul este ca primarii să se alăture campaniei generale şi să ofere sprijin politic şi economic partidului.
Alegerile parlamentare sunt programate pentru noiembrie 2012. Ideea iniţială a PDL era de a comasa alegerile locale şi parlamentare, dar Curtea Constituţională a respins această posibilitate. Atunci, PDL a schimbat strategia, iar pentru moment, Băsescu a anunţat, la câteva ore după demisia lui Boc, că noi alegeri pot fi organizate în cinci luni cel mai devreme.
Dar chiar dacă PDL nu va intra la guvernare şi vor fi convocate alegeri anticipate, situaţia economică a ţării nu se va schimba radical din cauza condiţiilor impuse de Fondul Monetar Internaţional. Şi, de vreme ce România are nevoie de asistenţă financiară, este puţin probabil ca opoziţia să rupă acordul cu FMI în cazul în care va ajunge la putere.