Miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu sunt contestaţi vehement de reprezentanţii studenţilor din cauza unor modificări legislative cu un puternic impact asupra învăţământului. În această săptămână vor exista mai multe întâlniri între părţi, liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, anunţând că revendicările studenţilor vor fi prezentate ministrului Pricopie la consultările care vor avea loc: "Domnul ministru ne-a chemat la consultări, vom merge, că nu refuzăm dialogul cu autorităţile, însă noi solicităm retragerea ordonanţei 49, îi cerem Avocatului Poporului să reclame neconstituţionalitatea acestei ordonanţe, cerem emiterea de metodologii care să nu permită abuzuri şi îi atragem atenţia domnului doctorand Mihnea Costoiu că reprezintă interesele întregii clase academice, nu doar a prietenilor domniei sale".
Săptămâna trecută 200 de studenţi au manifestat în stradă la Cluj, cerând demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. Protestul de la Cluj a fost organizat de preşedinţi şi membri ai organizaţiilor studenţeşti din toată ţara aflaţi la Cluj cu ocazia Forumului Organizaţiilor Studenţeşti. Organizărea unei sesiuni de bacalaureat speciale, trecerea terenurilor şi a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea elevii, palatele şi cluburile acestora, cluburile sportive şcolare, din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale, organizarea programelor de studii universitare de doctorat şi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, reglementarea iniţiativei înfiinţării unei instituţii de învăţământ superior particular şi de către persoane fizice sau grup de persoane fizice sunt câteva dintre modificările care au provocat controverse. Preşedintele i-a trimis, la începutul lunii iulie, Avocatului Poporului, o scrisoare în care îi semnalează că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG. Cum solicitarea a rămas fără răspuns, săptămâna trecută preşedintele s-a adresat din nou Avocatului Poporului pe această temă: "La data de 4 iulie 2014, în temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, republicată, v-am solicitat să analizaţi posibilitatea de a vă exercita competenţa de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative, în conformitate cu Art. 146 lit. d) din Constituţia României, republicată şi cu Art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Totodată, v-am semnalat că prin ordonanţa de urgenţă mai sus indicată a fost încălcat regimul constituţional referitor la emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi dreptul la învăţătură şi dreptul la proprietate privată. În cazul în care veţi decide să nu daţi curs procedurii de sesizare a Curţii Constituţionale, vă rog sa aveţi în vedere, dacă veţi considera oportun, să-mi comunicaţi motivele care au stat la baza refuzului iniţierii unui asemenea demers". Preşedintele susţine că respectivele modificări legislative au un puternic impact negativ atât în sfera învăţământului preuniversitar, cât şi în planul învăţământului universitar.
1. Afara cu toti gagautii din Guvern!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 04.08.2014, 17:07)
In guvern ajung tot felul de gagauti care, in loc sa-si recunoasca si respecte limitele, sunt apucati de febra distrugerii. Mai copii, stati blind! Daca tot ati ajuns acolo, decit sa stricati, mai bine luati-va banii si nu faceti nimic!