STUDIU CMS: Valoarea tranzacţiilor din Europa emergentă a ajuns la 80,5 miliarde euro

V.D.
Macroeconomie / 31 ianuarie 2019

Valoarea tranzacţiilor din Europa emergentă a ajuns la 80,5 miliarde euro

Studiul CMS, Emerging Europe Fuziuni şi Achiziţii 2018, realizat în colaborare cu EMIS, arată că Marea Britanie a fost cel mai mare investitor străin în Europa emergentă ca valoare, cu 9,77 miliarde euro, iar SUA s-a clasat pe primul loc ca volum - cu 89 tranzacţii în 2018.

Acest lucru marchează o schimbare faţă de 2017, când China a dominat clasamentul valoric, în mare parte datorită acordului CEFC China Energy - Rosneft (cotat la 9 miliarde de dolari). Ca urmare, China a coborât anul trecut până pe locul 5 în ceea ce priveşte investiţiile străine. În general, tranzacţiile transfrontaliere au crescut cu 20,1% ca valoare, până la 53,4 miliarde euro, în timp ce tranzacţiile interne au rămas stabile la un nivel de 27,1 miliarde euro, se mai arată în studiu.

Creşterea economică puternică din Europa emergentă, pe fondul unei economii mondiale stabile, în cea mai mare parte a anului, a creat condiţii optime pentru investiţii în 2018. În timp ce numărul total de tranzacţii a scăzut cu 0,9% faţă de 2017, câteva « mega-tranzacţii », precum achiziţia în valoare de 6,07 miliarde EUR a operaţiunilor Liberty Global CEE de către Vodafone, au crescut valoarea totală a deal-urilor la 80,5 miliarde EUR, al doilea cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România: "Europa Centrală şi de Est rămâne o destinaţie importantă pentru investitorii internaţionali, contrar avalanşei de tensiuni politice tot mai manifeste în ultimii doi ani. Graţie unei rate de creştere economică semnificative şi a oportunităţilor de dezvoltare a pieţelor din regiune, Europa Centrală şi de Est atrage în continuare privirile şi interesul investitorilor internaţionali. Având în vedere acest context economic favorabil şi tendinţele de consolidare a pieţelor de M&A din regiune, ne aşteptăm să se menţină şi în 2019 trendul ascendent al volumului de tranzacţii înregistrate în ultimii ani".

În pofida unei încetiniri a dezvoltării fulminante înregistrate în ultimii ani, România rămâne una dintre economiile cu cea mai rapidă evoluţie, potrivit datelor recente ale FMI, lucru subliniat şi de creşterea semnificativă a valorii tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii (+73%) în 2018, datorită, în special, activităţii din sectorul telecomunicaţiilor.

Creşterea cererii de comunicaţii mobile, de bandă largă şi de comunicaţii prin cablu, în contextul consolidării sectorului IT în întreaga Europă, a făcut ca tranzacţiile din IT să atingă o valoare anuală de 18,18 miliarde EUR în 2018. Cel mai activ sector a fost din nou cel imobiliar, care a înregistrat o creştere de 10,8% a numărului de tranzacţii. Sectorul de investiţii de capital privat a continuat să evolueze de asemenea, numărul de tranzacţii crescând cu 15% în 2018.

Rodica Manea, Partener, CMS România: "În România, în afară de sectorul telecomunicaţiilor, vedetă la numărul de tranzacţii anul trecut (26), studiul CMS a consemnat şi alte industrii importante precum cea imobiliară şi de construcţii (cu 24 de tranzacţii), industria prelucrătoare (cu 23), educaţia & sănătatea (11), comerţul cu amănuntul (9), serviciile (8), finanţele şi asigurările (6), agricultura (5) şi alte sectoare care au strâns un număr total de alte 18 tranzacţii. Rămânem încrezători că, în condiţiile menţinerii situaţiei economice mondiale, acest trend va fi continuat şi în anul acesta".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb