STUDIU COFACE: "Ambiţiile economice regionale ale Chinei şi Japoniei indică diferenţe frapante"

D.I.
Internaţional / 18 aprilie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

China şi Japonia devin competitori în comerţ şi investiţii în regiunea Asia Pacific,se arată în raportul Coface, intitulat "Ciocnirea Titanilor: Creşterea Chinei stimulează competiţia cu Japonia în Asia".

Potrivit documentului, deşi Japonia îşi păstrează avansul în ceea ce priveşte investiţiile, China rămâne "Regele Comerţului". Cu toate acestea, apreciază specialiştii Coface, investiţiile chineze în creştere ar putea constitui în cele din urmă o ameninţare pentru interesele corporatiste japoneze în regiune.

Raportul companiei explică: "Japonia şi China nu sunt doar importatori neţi de mărfuri din Asia, ci şi importatori majori de piese şi componente mecanice şi electronice, prelucrate în bunuri cu valoare adăugată mai mare pentru export. Acest lucru se datorează faptului că ambele ţări sunt jucători importanţi în lanţurile valorice globale, în special în ceea ce priveşte electronicele. Deloc surprinzător, principalele trei exporturi ale acestora către Asia sunt identice - respectiv maşini şi echipamente electrice, produse din oţel şi utilaje şi dispozitive mecanice. China a reuşit să facă un salt în lanţul valoric global şi se aşteaptă ca acest proces să continue. Întrucât structurile de producţie ale celor două ţări devin din în ce în mai asemănătoare, acest lucru va genera inevitabil o oarecare competiţie".

În opinia analiştilor Coface, iniţiativa emblematică a Chinei "Centura şi Drumul" a promis miliarde de dolari americani în infrastructură şi alte investiţii. Aceasta a jucat un rol în susţinerea aşteptărilor factorilor de decizie politică din Asia. Totuşi, se remarcă în studiu, investiţiile directe străine ieşite (ODI, din China către lume) au scăzut cu 29,4%, reducându-se la 120 MLD USD în 2017, aceasta fiind prima contracţie anuală în fluxurile de investiţii ieşite din 2009. Totodată, investiţiile străine directe (ISD, din lume în China) au crescut cu 7,9%, ajungând la 135 MLD USD. Acest lucru semnificând faptul că China a redevenit un destinatar net al ISD în 2017.

Potrivit sursei citate, cu toate că au fost eclipsate de iniţiativa "Centura şi Drumul", companiile japoneze au continuat de fapt să aibă un impact important asupra peisajului economic din Asia. Analiştii Coface precizează astfel: "Japonia şi-a menţinut creşterea investiţiilor în străinătate, depăşind China şi devenind un jucător mai mare. Analiza Coface arată că Japonia va rămâne un centru de putere cheie în regiune în viitorul previzibil dintr-o serie de motive. Japonia, fiind o economie matură şi prosperă, a început să investească în străinătate mult mai devreme decât China şi acest lucru i-a dat un avans solid în stabilirea rolului său predominant în regiune. Mai recent, costuri de producţie mai mari au stimulat un transfer către ţări cu costuri ale forţei de muncă mai mici din Asia de Sud Est, permiţând astfel companiilor japoneze să îşi exercite şi mai mult forţa şi influenţa".

În ciuda avantajului Japoniei de precursor al investiţiilor, "Coface remarcă paralele frapante între cele două ţări pe fondul investiţiilor, iar acest lucru ar putea să creeze probleme în viitor pentru companiile japoneze. Investiţiile chineze trec de la resurse minerale către sectoare care includ producţia şi serviciile - domenii în care Japonia a jucat în mod tradiţional un rol mai puternic".

Studiul companiei mai arată că sectorul mineritului a căzut de pe locul 4 pe locul 13 între 2006 şi 2016, în timp ce producţia a sărit de pe poziţia a cincea pe poziţia a doua. În acest sens, afirmă reprezentanţii Coface: "Japonia rămâne un jucător cheie în producţie, dar cota sa a scăzut de la 69% din fluxurile totale de investiţii directe ieşite în 2006, la doar 35% în 2016. Acest lucru se datorează faptului că Japonia s-a reorientat către servicii cu valoare adăugată ridicată şi sectoarele IT&C - în concordanţă cu ambiţiile Chinei în regiune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb