STUDIU COFACE: Mexic şi Peru, perspective favorabile pe termen mediu

Valentin Busuioc
Internaţional / 22 ianuarie 2015

Mexic şi Peru au perspective favorabile pe termen mediu, susţine grupul Coface, într-o analiză remisă azi redacţiei, menţionând că, deşi, cu trei decenii în urmă, America de Sud era asociată cu "dictatură", "criza datoriilor" şi "inflaţie ridicată", de-a lungul timpului, regiunea a început să fie asociată cu dezvoltarea economică, noua clasă de mijloc, reducerea sărăciei şi inflaţie controlată.

Peru a fost identificată drept una dintre cele zece "noi pieţe emergente" de către Coface, la începutul acestui an, se arată în studiul "Panorama" din ianuarie 2015.

Încetinirea creşterii PIB-ului regional

America de Sud este un producător major de mărfuri, iar o mare parte a recentei sale performanţe solide s-a datorat dezvoltării rapide a Chinei. Ţările din regiune au început să înregistreze surplusuri comerciale mari, dar această perioadă "neaşteptat de norocoasă" s-a încheiat, susţine Coface. După mulţi ani în care a crescut cu 10% pe an, economia Chinei şi-a pierdut ritmul. Prin urmare, preţurile mărfurilor au început să scadă, ceea ce a afectat ratele de creştere ale Americii de Sud. Coface estimează că PIB-ul din regiune va spori cu 1,3% în 2014 şi cu 2% în 2015 - majorări mult mai mici decât în anii precedenţi.

Estimarea mai pesimistă reflectă şi activitatea globală mai scăzută, precum şi lipsa investiţiilor. Infrastructura este o problemă esenţială, iar ţările Americii de Sud nu au profitat de oportunitatea de a implementa reforme în anii de îmbunătăţire a activităţii comerciale. Cea mai bine poziţionată ţară din regiune, Chile, ocupă locul 49 din 144, într-un clasament mondial privind calitatea infrastructurii. Toate celelalte ţări sud-americane sunt clasate sub Chile, locurile imediat următoare fiind rezervate pentru Brazilia, Peru şi Venezuela.

O regiune şi două direcţii

America de Sud este împărţită în două direcţii: ţările de lângă Pacific (Mexic, Chile, Columbia şi Peru) sunt adeptele comerţului liber şi pieţelor libere, dar cele de pe malul Atlanticului nu au încredere în globalizare, iar modelele de stat joacă roluri semnificative în economie.

Primul grup a creat Alianţa Pacificului şi a încercat să îmbunătăţească parteneriatele comerciale din afara continentului, în timp ce al doilea grup a rămas blocat în Mercosul, notează Coface.

Luând în considerare activitatea din 2013 şi estimările Coface pentru 2014 şi 2015, PIB-ul a crescut într-un ritm alert în ţările adiacente Pacificului.

Perspectiva sectorului, între riscuri medii şi ridicate

Perspectiva generală a Americii de Sud este situată între risc mediu şi risc ridicat. Acest rezultat este obţinut pe baza unei medii ponderate a PIB-ului din ţările respective. Cinci economii principale (Brazilia, Mexic, Argentina, Columbia şi Chile), împreună, reprezintă 83% din produsul intern brut al acestei regiuni, menţionează autorii studiului.

În contextul unei creşteri regionale mai slabe a PIB-ului, multe sectoare raportează o deteriorare a riscului perceput. În aceasta ediţie a "Panorama", Coface se concentrează pe două segmente ale economiilor din Mexic şi Peru: construcţiile, respectiv mineritul. Primul sector a avut probleme în 2013, dar acum începe să-şi revină, în timp ce al doilea a prezentat un ritm de creştere slab în ultimele luni.

Este puţin probabil ca America de Sud să aibă o creştere ca în perioada anterioară, punctează Coface, dând, de asemenea şanse mici ca, în acest an, activitatea din regiune să cunoască un avans similar cu cel anterior, din cauza preţurilor internaţionale mici ale mărfurilor.

Patricia Krause, economist Coface pentru America de Sud, a declarat: "Intensitatea efectului acestui aspect în fiecare economie depinde de importanţa exporturilor ca proporţie din PIB-ul fiecărei ţări. De exemplu, Brazilia este considerată o economie închisă, deoarece exporturile reprezintă doar 11% din PIB. Valoarea este mai mare în Argentina (13%), Columbia (17%), Peru (25%) şi Chile (27%)".

Grupul Coface, care activează în asigurările de credit, oferă companiilor din lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2013, cu sprijinul celor 4.440 de angajaţi, Coface a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1.440 miliarde euro. Prezent, direct sau indirect, în 98 de ţări, grupul asigură peste 37.000 de companii din peste 200 de state. În fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de state, pe baza cunoştinţelor sale asupra comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 350 de asigurători ai săi. În Franţa, Coface gestionează garanţiile publice de export în numele statului francez.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb