Studiu Coface: "Nivelul datoriei private a Chinei este în creştere"

Marius Constantin
Macroeconomie / 2 iulie 2015

Potrivit unui studiu realizat de Coface, China a fost plasată sub monitorizare negativă în ianuarie 2015, iar evaluarea ei a fost scăzută la A4, ţinând cont că nivelul datoriei private a ţării este în creştere, în special din cauza companiilor, arată un comunicat transmis redacţiei.

Nivelul datoriei private a Chinei a fost de 207% din PIB în 2014, comparativ cu 130% în 2008 (conform FMI). Acest nivel este considerat îngrijorător şi este mult mai ridicat decât nivelurile constatate în alte ţări emergente. Astfel, solvabilitatea companiilor din sectoarele fragile ar putea fi afectată. Sectoarele cimentului, produselor chimice şi oţelului asociate cu cheltuielile în infrastructură sunt slăbite de supracapacitatea lor.

Pe de altă pate, Republica Cehă, Portugalia şi Vietnam au fost toate plasate sub monitorizare pozitivă în Ianuarie 2015, fiind în continuare pe drumul cel bun, iar economiile lor sunt stimulate de cheltuielile consumatorilor.

Republica Cehă beneficiază de redresarea economică din Europa de Vest (mai exact, piaţa auto europeană) iar evaluarea a fost crescută la A3.

Reasigurata de comportamentul de plată satisfacator, Coface a crescut evaluarea Portugaliei la A4 şi confirmă dinamica corporativă pozitivă continuă, în special în rândul societăţilor de export.

Vietnam, cu evaluarea crescută la B, înregistrează o accelerare a consumului privat datorită inflaţiei scăzute şi îmbunătăţirii încrederii consumatorului. Riscul extern a fost diminuat, contul curent este în surplus şi rezervele valutare se îmbunătăţesc.

Tarile care exportă hidrocarburi suferă de pe urma consecinţelor dependenţei lor de sectorul petrolier. Evaluarea riscului de ţară A1 pentru Canada a fost plasată sub monitorizare negativă, date fiind consecinţele scăderii preţurilor petrolului asupra investiţiilor, riscurile pentru sectorul imobiliar şi contextul creşterii negative în primul trimestru din 2015.

Evaluarea A4 pentru Algeria a fost de asemenea plasată sub monitorizare negativă. Scăderea preţurilor petrolului a avut un impact negativ asupra conturilor publice şi contului curent al ţării. Dacă preţurile nu cresc, activitatea din ţară va rămâne stagnantă.

Evaluarea B a Gabonului a fost plasată sub monitorizare negativă. Dependenţa ridicată de petrol a ţării va rezulta într-o încetinire a activităţii economice la 4% în 2015 (comparativ cu o medie de 5,4% în ultimii ani).

Tanzania suferă de scăderea rapidă a cursului de schimb valutar faţă de dolarul american. Deprecierea silingului provoacă îngrijorare şi companiile ar putea să sufere în mod considerabil. Creşterea ţării este lentă în timp ce deficitul public se adânceşte. Coface a plasat evaluarea B sub monitorizare negativă.

Economia din Madagascar suferă de instabilitate politică continuă. Evaluarea C a fost de asemenea plasată sub monitorizare negativă.

Grupul Coface oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2014, cu suportul celor 4.406 de angajaţi, Coface a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,441 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb