STUDIU: Contrabanda cu ţigarete urcă la aproape 16%

V.B.
Companii #Contrabanda / 11 martie 2014

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat, în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui comunicat al companiei de cercetare Novel trimis astăzi redacţiei.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul ţării noastre, dupa companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde de euro: accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate ţării noastre ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research, a declarat: "Regiunile nord-vest (24,5%) şi nord-est (24,2%) au fost, în luna ianuarie, cele mai afectate de comerţul ilicit. În mod excepţional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând în ianuarie un maxim istoric de 22,2% ce nu a mai fost înregistrat decât înainte de mai 2010. Din punct de vedere al provenienţei, aşa-numitele produse < cheap whites > deţin cea mai mare pondere din piaţă, de 40%. Prin < cheap whites >, definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Creşteri semnificative, de peste 4%, au înregistrat produsele provenite din Serbia şi cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate în ţările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6%".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, a explicat: "Asistăm, din nou, la o serie de efecte în lanţ ale lipsei de predictibilitate în materie fiscală. Decizia neaşteptată de indexare artificială a cursului de schimb la care se plăteşte acciza a avut ca efect majorarea preţurilor la ţigarete, în ianuarie. Această majorare a dus la adâncirea diferenţei dintre preţurile produselor legale şi ale celor ilegale. Pe piaţa legală, preţurile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, în timp ce preţul mediu pe piaţa neagră a crescut cu doar 0,2 lei, situându-se undeva la sub 9 lei. După cum ştiţi, cursul de schimb utilizat în 2013 şi aflat, oricum, deasupra cursului real, a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 4,73 lei/euro. Din experienţele anterioare, mediul de afaceri a constatat că schimbarea regulilor din mers, pentru a obţine rezultate frumoase pe hârtie şi a < da bine > în ochii FMI, generează costuri importante. Astfel, indexarea cursului cu inflaţia a dus la contrabandă şi la inflaţie, după cum, de altfel, a precizat şi BNR. Şi nu trebuie să uităm că, în aprilie, este prevăzută creşterea anuală a accizei la ţigarete, de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro".

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România, susţine că "este vorba despre o creştere a pieţei negre în ianuarie 2014 cu circa 1,5% faţă de finele anului trecut. Aşa cum am precizat în mai multe rânduri, un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro. Tendinţele înregistrate pe piaţa neagra în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a reţelelor infracţionale şi sunt de natură să ne sporească îngrijorările cu privire la evoluţia contrabandei în lunile care urmează. În timp ce ponderea produselor provenite din Moldova şi Ucraina, pe piaţa neagră din România, a scăzut semnificativ, ponderea produselor provenite din Serbia s-a triplat. În mod cert, instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF, instituţie responsabilă cu combaterea comerţului ilicit cu ţigarete sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an".

Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria, este de părere că "în ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menţinut la circa 13%, fapt datorat respectării calendarului de creştere al accizelor, precum şi eforturilor concertate ale autorităţilor, susţinute şi de producătorii de ţigarete. Piaţa produselor din tutun este extrem de sensibilă şi reacţionează la schimbări neprevăzute, ţigaretele fiind unul din cele mai taxate produse din România (circa 80% din preţ reprezintă taxe şi accize). Este îngrijorător că asistăm acum la o creştere bruscă a contrabandei cu produse din tutun. Pentru a evita astfel de situaţii, este nevoie de un cadru de reglementare adecvat şi stabil, de o politică fiscală predictibilă".

În opinia celor trei producători de tutun, pentru reducerea pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria şi Bulgaria şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilicit cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb