STUDIU DELOITTE: Inflaţia, provocările legate de forţa de muncă, riscurile cibernetice vor influenţa veniturile companiilor imobiliare în acest an

G.D.
Companii / 1 februarie 2023

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar

Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spaţii comerciale, centre de afaceri şi birouri, spaţii logistice) vor fi influenţate, anul acesta, în principal de persistenţa inflaţiei, de provocările legate de forţa de muncă, de riscurile cibernetice şi de reglementările legate de schimbările climatice, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook, informează un comunicat remis redacţiei. Însă, în ciuda unor rezerve privind evoluţia pieţei pe termen scurt, 66% dintre participanţi se aşteaptă la îmbunătăţire sau stabilitate în privinţa elementelor fundamentale specifice pieţei imobiliare - activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spaţii vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), preţul proprietăţilor (65%), activitatea de tranzacţionare (63%), costul finanţării (63%) şi disponibilitatea capitalului (60%).

Potrivit sursei citate, spaţiile de birouri din centrele oraşelor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), clădirile asociate economiei digitale (35%) şi proprietăţile cu funcţii logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive de către proprietari şi investitori în această perioadă. Preferinţa diferă însă în funcţie de regiunea analizată: europenii consideră că birourile din zonele periferice prezintă cel mai mare potenţial de creştere (35% dintre participanţi), companiile asiatice preferă proprietăţile asociate economiei digitale (43%), iar jucătorii din America de Nord mizează pe spaţiile cu funcţii logistice şi de depozitare (43%).

"Piaţa imobiliară globală este direct conectată la evoluţiile din economie, astfel că prudenţa jucătorilor din domeniu este justificată în actualul context încă incert. Există momentan o deconectare temporară între aşteptările investitorilor şi cele ale dezvoltatorilor, însă cred că acestea se vor armoniza în scurt timp. Accesul la finanţare rămâne un element-cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate şi surse alternative de finanţare, precum fonduri de investiţii sau chiar «family offices». În România, piaţa a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, volumul investiţiilor pe piaţa comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacţiilor au vizat proprietăţi din Bucureşti (55%), cu un interes în creştere pentru spaţiile de birouri. Petru acest an ne aşteptăm la creşteri şi pe sectorul de spaţii comerciale", a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul Imobiliar.

Acţiunile legate de ESG (environmental, social, governance - protecţia mediului, impact social, guvernanţă) se află pe lista priorităţilor companiilor din domeniul imobiliar, însă, conform studiului, doar 12% dintre acestea spun că sunt pregătite pentru implementarea schimbărilor necesare pentru îndeplinirea cerinţelor de conformare la reglementările în vigoare. În plus, numai 7% iau în considerare date şi analize din zona de ESG în stabilirea strategiei de investiţii. Majoritatea plănuiesc să înceapă să utilizeze astfel de date în luarea deciziilor în următorii trei ani.

Totodată, din studiu mai reiese faptul că scade interesul companiilor pentru investiţiile în tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflaţie, costul cu forţa de muncă sau incertitudinile din lanţurile de aprovizionare. Aproximativ 30% dintre ele intenţionează să reducă investiţiile de acest tip, procent în creştere de la doar 7% anul trecut.

Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa şi Asia-Pacific, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bula imobiliara din statele unite tocmai a plesnit!

    Preturile trebuie sa se intoarca istoric pe linia de trend! 

    Am vazut deja in unele orase preturi prabusite deja la nivelul din 2013-2014 daca bagam si inflatia preturile sunt mega reduceri; daca bag si pret in grame aur e si mai mega reducere! 

    Da nu e vrajeala! 

    s c cret 

    Japan vacancy rate up to 30% by 2033 fr om NRI.

    bank of japan ofer free house program! 

    Romania bank ofer "specula" cat cuprinde! 

    Nici macar in zonele unde cade populatia demografic in cap! 

    Si ne intrebam dece nu corectam piramida populatiei si randamentle de colectare taxe mai bune la stat! 

    Sugrumam piata cu specula in sus batranet in sus! 

    s c cret 

    intre anii 80 si 90 Japonia a experimentat bula imobiliara ce a rivalizat bula americana din 2008 sau pe asta din 2022!

    La un momendat tot terenul din Japonia era evaluat de 4 ori mai mult ca tot terenul Statelor Unite, chiar daca era de 26 de ori mai mica - aproape cat Montana. 

    Dupa crash GUVERNUL A LUAT MASURI (la noi IOC)! 

    In Japonia acum politica "terenurilor" este controlata la nivel national nu local (ca sa speculeze primariile)! 

    Japonia produce cei mai multi arhitecti per capita decat orice alta tara;  

    de 5 ori fata de UK, 7 ori mai multi decat USA, 11 ori mai multi decat Canada. 

    Japonia a livrat de 4 ori mai multe locuinte decat NY in 2020. 

    Japonia construieste mai multe case pe an raportat la populatie decat america uk germania italia franta spania. 

    cum se poate ca japonia cu 40% mai putini oameni ca usa are o medie de livrare locuinte ca usa? 

    Stim ca California este flamanda dupa acces la locuinte, iar situatia in comparatie este chiar nebuna, matematica nu da. 

    In America vasta majoritate a vanzariolor sunt case la mana a doua in timp ce in japonia sunt noi. Daca oglindim datele o sa vedem ca este aproape relatia inversa din america. 

    in america "Casa" este speculativa -401K in japonia casa este un bun e consum ce se deprecieaza rapid. O casa in japonia veche de 30 de ani este lafel de scumpa astazi ca un cd player nou! Idem cu perioada romaniei in 90! 

    s c cret

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb