Ţările din Europa Centrală şi de Est (zona ECE8) au urmat tendinţa de încetinire economică globală anul acesta, majoritatea economiilor contractându-se cu 5-6% faţă de anul anterior, arată un studiu "Erste Group". Analiza estimează o scădere mai puternică în cazul anumitor ţări (Ucraina, România, Ungaria), mai redusă în cazul altora (Republica Cehă), şi subliniază că un singur stat din regiune (Polonia) va evita complet recesiunea.
Potrivit specialiştilor "Erste", scăderea din acest an este determinată de o serie de factori: ajustarea considerabilă a deficitelor de cont curent (în România, Serbia, Ucraina), scăderea exporturilor (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria) şi consolidarea fiscală în derulare, prezentă numai în Ungaria.
"Cu toate acestea, am observat primele semne de stabilizare în regiune, odată cu îmbunătăţirea producţiei industriale în Republica Cehă şi Slovacia, în timp ce creşterea somajului sezonier a înregistrat o încetinire", afirmă Juraj Kotian, director Macro/Venituri fixe ECE, în cadrul "Erste".
Ţările cu un deficit mare de cont curent, precum România, Ungaria, Croaţia şi Serbia, vor atinge minimele abia peste 1-2 trimestre, notează analiza menţionată. Kotian anticipează: "Ţările care nu au ajuns încă la minime - Ungaria, Croaţia, România şi Serbia -, urmează să crească cu până la un procent anul viitor sau să stagneze, deoarece în cazul în care revenirea pieţei va avea loc după trimestrul întâi, aceasta nu se va reflecta corespunzător în creşterea de la nivelul întregului an viitor".
Studiul "Erste" mai arată că încrederea consumatorilor şi vânzările retail din regiune sunt, încă, la un nivel scăzut, iar condiţiile preliminare pentru revenire sunt stabilizarea pieţei muncii şi moneda stabilă.