STUDIU ERSTE GROUP: Economia României va stagna în 2010

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 octombrie 2009

Ţările din Europa Centrală şi de Est (zona ECE8) au urmat tendinţa de încetinire economică globală anul acesta, majoritatea economiilor contractându-se cu 5-6% faţă de anul anterior, arată un studiu "Erste Group". Analiza estimează o scădere mai puternică în cazul anumitor ţări (Ucraina, România, Ungaria), mai redusă în cazul altora (Republica Cehă), şi subliniază că un singur stat din regiune (Polonia) va evita complet recesiunea.

Potrivit specialiştilor "Erste", scăderea din acest an este determinată de o serie de factori: ajustarea considerabilă a deficitelor de cont curent (în România, Serbia, Ucraina), scăderea exporturilor (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria) şi consolidarea fiscală în derulare, prezentă numai în Ungaria.

"Cu toate acestea, am observat primele semne de stabilizare în regiune, odată cu îmbunătăţirea producţiei indus­triale în Republica Cehă şi Slovacia, în timp ce creşterea somajului sezonier a înregistrat o încetinire", afirmă Juraj Kotian, director Macro/Venituri fixe ECE, în cadrul "Erste".

Ţările cu un deficit mare de cont curent, precum România, Ungaria, Croaţia şi Serbia, vor atinge minimele abia peste 1-2 trimestre, notează analiza menţionată. Kotian anticipează: "Ţările care nu au ajuns încă la minime - Ungaria, Croaţia, România şi Serbia -, urmează să crească cu până la un procent anul viitor sau să stagneze, deoarece în cazul în care revenirea pieţei va avea loc după trimestrul întâi, aceasta nu se va reflecta cores­punzător în creşterea de la nivelul întregului an viitor".

Studiul "Erste" mai arată că încrederea consumatorilor şi vânzările retail din regiune sunt, încă, la un nivel scăzut, iar condiţiile preliminare pentru revenire sunt stabilizarea pieţei muncii şi moneda stabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb