STUDIU EY: "84% dintre companiile de pe glob plănuiesc vânzări parţiale, în următorii doi ani"

Ziarul BURSA #Companii / 5 martie 2019

Liliana Buşoiu

Liliana Buşoiu

Liliana Buşoiu, EY România: "Pentru companiile sau grupurile locale nu se poate vorbi de un trend notabil al vânzărilor parţiale, societăţile cu capital românesc continuându-şi, mai degrabă, extinderea regională cu precădere în ţările imediat învecinate"

Companiile se orientează către vânzari parţiale ca să câştige avantaje competitive, în special pe fondul schimbărilor generate de tehnologie, de preferinţele clienţilor, precum şi ca urmare a presiunii acţionarilor, arată studiul "EY Global Corporate Divestment Study 2019".

Studiul anual, realizat în rândul a 900 de lideri de companii din toată lumea, arată că mediul favorabil vânzărilor se va menţine, 84% dintre companii planificând acest lucru în următorii doi ani. În acelaşi timp, 81% dintre companiile chestionate au declarat că optimizarea modelului lor operaţional va influenţa planurile de cedare de active în acest an, subliniind tendinţa în creştere în rândul companiilor de a fi mai flexibile în faţa noilor competitori şi a celor existenţi, a mai transmis ieri compania, prin intermediul unui comunicat.

Paul Hammes, coordonator EY pentru servicii de consultanţă în cedarea activelor, a declarat: "Companiile trebuie să obţină un echilibru între nevoia de a reacţiona rapid la schimbări şi nevoia de a-şi aloca timpul necesar pentru a se pregăti pentru cedarea de active care să faciliteze performanţe mai bune pe termen lung. Aceasta este o schimbare semnificativă faţă de acum doi ani, când vânzările parţiale nu erau considerate la o scară atât de largă drept un factor strategic, aşa cum sunt considerate astăzi. Multe companii reacţionează corect la noi exigenţe din partea clienţilor şi la concurenţa tot mai mare din partea tehnologiilor emergente şi a rivalilor transsectoriali".

Conform studiului EY, vânzările parţiale sunt, mai degrabă, iniţiative proactive cu impact puternic, decât răspunsuri reactive la schimbare. În următoarele 12 luni, 70% dintre companiile sondate estimează vânzări parţiale care pot genera schimbări profunde în organizaţiile lor, comparativ cu 50% în 2018, a mai precizat compania, potrivit căreia ponderea companiilor care invocă avantajul competitiv slab al unei unităţi de business drept motivul celei mai recente cedări de active (o decizie reactivă) a înregistrat o scădere semnificativă, de la 85% la 69%.

Liliana Buşoiu, Partener Asociat, Asistenţă în Tranzacţii, EY România, a explicat: "La nivel local, piaţa româ-nească este în principal influenţată de planurile de vânzări sau exituri ale grupurilor multinaţionale (cum a fost vânzarea parţială a operaţiunilor Liberty Global din Germania, Republica Cehă, Ungaria şi România către Vodafone). Este notabilă şi tendinţa recentă de relocare a fabricilor de producţie a unor producători externi către destinaţii cu forţă de muncă mai ieftină, care era de aşteptat în industrii cum ar fi cea de confecţii ca urmare a creşterilor succesive din ultimii ani a salariului minim.

Pentru companiile sau grupurile locale nu se poate vorbi de un trend notabil al vânzărilor parţiale, spre deosebire de fondurile de investiţii prezente în România, pentru care vânzarea activelor este realizată natural la atingerea maturităţii de deţinere a activului. Societăţile cu capital românesc îşi continuă mai degrabă dezvoltarea şi diversificarea locală sau extinderea regională cu precădere în ţările imediat învecinate. În contrast, o vânzare notabilă, care marchează cea mai mare tranzacţie din agricultură, este vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, tranzacţii similare în agricultură fiind aşteptate în următorii ani. Este de aşteptat ca grupurile mari locale cu activităţi diverse să înceapă un proces de analiză a portofoliului şi să decidă vânzări parţiale de afaceri care nu se aliniază cu interesele viitoare ale grupului".

Numărul companiilor care declară că factorii macroeconomici şi geopolitici vor influenţa deciziile lor de cedare de active a scăzut la 51% de la 62% în 2018, mai arată studiul.

Comunicatul EY mai notează: "Este posibil ca acestea să se fi aclimatizat la incertitudinile globale: 74% dintre companii încă se aşteaptă ca schimbările geopolitice să provoace creşterea costurilor operaţionale, iar 69% se întreabă dacă acordurile comerciale transfrontaliere existente vor rămâne neschimbate.

Totodată, convergenţa sectorială prezintă o probabilitate mai mare să joace un rol în deciziile de cedare de active în cazul a 70% dintre liderii companiilor. Aceştia nu se mai pot baza pe vechile reguli ale jocului pentru a-şi păstra competitivitatea. Astfel, 80% dintre companii se aşteaptă ca numărul vânzărilor generate de tehnologie să crească în următoarele 12 luni, faţă de 66% anul trecut".

De asemenea, potrivit rezultatelor studiului, este mai important "ca niciodată", ca în momentul vânzării, să existe o argumentaţie solidă a valorii activului, pregătită din timp, care să răspundă întrebărilor unei game mai largi de cumpărători, subliniază compania. Puţin peste două treimi dintre vânzători (67%) au declarat că diferenţa de preţ dintre cumpărători şi vânzători este mai mare de 20%, în timp ce anul trecut numai un sfert dintre vânzători au raportat o astfel de diferenţă, au adăugat specialiştii. Definirea unui model operaţional este extrem de importantă pentru cumpărătorii de tip private equity, care dispun de suficiente resurse pentru investiţii, dar nu şi de sinergii operaţionale şi, prin urmare, este important să se transmită încrederea în faptul că activul cedat a fost pe deplin pregătit pentru separare.

Un sfert dintre firmele de private equity au declarat că o prezentare bine concepută a activului luat ca entitate de sine stătătoare şi un model de costuri aferent sunt esenţiale pentru a rămâne în procesul de vânzare, iar jumătate dintre acestea au declarat că accesul la datele detaliate au reprezentat un factor cheie în decizia lor de a rămâne într-un proces de ofertare, mai arată studiul. Conform acestuia, detaliile sunt importante, dar şi acurateţea: 39% dintre ofertanţii cu capital privat au declarat că, dacă entitatea vizată nu obţine rezultatele preconizate, aceştia reduc preţul sau renunţă la tranzacţie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb