STUDIU GREENPEACE: România, subvenţii mai mari pentru cărbune faţă de regenerabile

V.B.
Companii #Energie / 17 mai 2014

România, subvenţii mai mari pentru cărbune faţă de regenerabile

Statul român a sprijinit de aproape patru ori mai mult cărbunele faţă de regenerabile în perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subvenţiilor pentru cărbune, începând din 1990, ajunge la 13,8 miliarde lei, potrivit unui studiu al organizaţiei ecologiste Greenpeace trimis redacţiei.

Studiul ("Costurile subvenţiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiei regenerabile") estimează că sprijinul public pentru cărbune se ridică la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al ţării, fără a include în calcul externalităţile - acele costuri indirecte asupra sănătăţii şi a mediului.

Ajutorul primit de sectorul energetic asociat cărbunelui nu se limitează la subvenţiile directe, ci include o multitudine de alte căi de sprijin, precum alocări gratuite de certificate de emisii (cu valori cuprinse între 300 milioane şi 2 miliarde euro), bonus pentru cogenerare sau acces la piaţa de echilibrare, mai arată Greenpeace.

Cercetarea compară sprijinul acordat cărbunelui cu cel pentru regenerabile şi proiectează trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic se dovedeşte cel cu dependenţă redusă de cărbune şi energie nucleară, cu pondere ridicată a energiilor regenerabile.

Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace România, a declarat: "Valorile pentru sprijinul cărbunelui, din studiul lansat astăzi, ne-au depăsit aşteptările, însă realitatea este chiar mai gravă: există o serie întreagă de subvenţii ascunse, al căror calcul nu a fost posibil din lipsă de date. Cu aceleaşi resurse cu care statul subvenţionează acum sectorul energetic asociat cărbunelui, guvernul ar putea sprijini investiţiile în eficienţa energetică şi în modernizarea infrastructurii energetice astfel încât să fie posibilă preluarea integrală a energiei regenerabile. Preţul plătit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, dacă luăm în calcul costurile de sănătate şi de mediu pe care le cauzează arderea cărbunelui şi care nu se regăsesc în costurile energiei".

"Studiul lansat astăzi vine într-un moment în care guvernul remodelează strategia energetică naţională, pe fondul crizei ucrainene şi a crizei economice prelungite. Independenţa energetică, accesibilitatea şi siguranţa energetică sunt deziderate ce nu mai admit risipirea resurselor pentru întreţinerea artificială a unui sector în pierdere", conchide Greenpeace.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dupa sute de ani de exploatare energetica a carbunelui,s-au creat infrqastructuri industriale si proceduri de productie carora este greu sa le contrapui noile tehnologii.

    Dar lipsa de intelegere a avantajelor energiilor regenerabile ne poate condamna la un handicap de dezvoltare atat de semnificativ,incat productia de energie scumpa,din carbune,va fi desfiintata prin cumpararea de energie ieftina,de la cei care inteleg,si care actioneaza prompt. 

    1. mai exsita si anumite probleme cum ar fi faptul ca regenerabila nu este posibila in mod continuu, in plus energia reactiva necesara motoarelor nu poate fi produsa deoarece rotoarele din continuu transforma in alternativ ce se obtine din proprietatile lui Don Quijote....

    De cine sunt platiti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb